Halva Sveriges befolkning smittad i april

Uppdaterad
Publicerad

I april månad kommer flest svenskar att smittas, visar beräkningar. Innan månaden är slut kommer runt hälften av befolkningen att vara smittad, enligt professor Tom Britton.

– Om det är någon månad som man ska göra sig själv och andra en tjänst genom att stanna hemma så är det nu i april, säger han i Morgonstudion.

April är den månad då smittspridningen av coronaviruset kommer att vara som allra intensivast. Detta enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, som till vardags arbetar med att göra modeller över hur smittsamma sjukdomar uppför sig i en befolkning.

– Det här är en så pass smittsam sjukdom att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april månads utgång. Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad, säger han.

Coronapandemin

Inte samma risk

Beräkningarna bygger på att mellan en halv miljon och en miljon svenskar är smittade i dagsläget.

– Det är en rimlighetsbedömning som jag inte skulle pantsätta mitt hus för. Men om jag fick säga mellan 250 000 och en och en halv miljon, i stället. Då skulle jag nog våga sätta huset i pant, säger Tom Britton.

Stanna hemma i april

Det innebär, säger han, att om äldre och riskgrupper vill hålla sig hemma och undvika sociala kontakter endast under en begränsad tid, så är april månaden att satsa på.

– Om du går ut i april kanske en av tio personer är smittsam. Det innebär att du bara behöver träffa tio personer för att du ska löpa en hyfsat stor risk för att bli smittad. Om du gör samma sak i slutet av maj eller i juni, däremot, löper du inte alls samma risk, säger Tom Britton.

Om vi hade vidtagit hårdare åtgärder, skulle smittspridningen minskat ännu mer?

– I så fall hade vi kanske kunnat smeta ut kurvan ännu mer, men i samma vågskål ligger också åtgärder som hade påverkat samhället mer drastiskt. Jag tycker nog att man hittat en ganska rimlig nivå.

”Inte orimligt”

I nuläget är det bristen på data som gör det svårt att med säkerhet säga hur många som kommer att vara smittade vid en viss tidpunkt. Men Tom Brittons beräkningar förvånar inte Jan Albert, professor i smittskydd.

– Det som behövs är populationsundersökningar där man har tittat på hur många som haft infektionen. Tester för det börjar just bli tillgängliga så det har inte gått att göra förrän nu och dessutom tar det ett tag från det att man blir smittad till dess att man kan göra de här testerna. Tills den här typen av data finns blir det prognoser som har en hel del osäkerhet, men den här prognosen är inte alls orimlig, säger han.

Att det blir någon form av topp i april verkar dock bli verklighet.

– Det är just nu som de allra flesta räknar med att vi har aktiv smittspridning på väg upp, och att det är på väg mot någon slags topp. Om det är en enda topp eller om det blir fler, det vet vi inte, säger Jan Albert.

Fakta: Smittsamhet och immunitet

En smittspridning avtar normalt först när det har uppstått en så kallad flockimmunitet, som i sin tur styrs av smittsamheten.

Smittsamheten, eller det så kallade R-noll-värdet (R0), innebär hur många personer en infekterad person i genomsnitt för smittan vidare till. För mässling, till exempel, ligger detta värde på cirka 14 eller ännu högre. För det aktuella coronaviruset, som är betydligt mindre smittsamt, har detta värde beräknats till cirka 2,5.

En flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun (antingen genom vaccin eller tidigare smitta), så att viruset har svårt att hitta nya smittvägar, varpå smittspridningen börjar klinga av.

Denna andel beräknas enligt formeln: 1-1/R0.

För coronaviruset blir det således: 1-1/2,5 = 0,6 = 60 procent.

60 procent av befolkningen måste alltså vara immun innan smittspridningen av coronaviruset avtar spontant, förutsatt att det beräknade värdet för smittsamheten stämmer. Därefter kommer smittspridningen att fortsätta, men inte alls lika intensivt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet