• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det är en hemsk utveckling som jag aldrig trodde skulle ske i Sverige. Mina föräldrar kom till Sverige för att skapa en bra framtid för sina barn, sedan har det blivit så här. Jag tycker att det är fruktansvärt och jättesjukt faktiskt. Jag vet inte vad man kan säga mer än det, säger Dia Gaff. Foto: SVT

Han mördades framför ögonen på sin kusin: ”Tittade upp och sa 'Gud, varför jag?'”

Uppdaterad
Publicerad

En oskyldig lärarstudent sköts med 13 skott framför ögonen på sin kusin – en månad senare mördades hans dubbelgångare. Nu berättar Dia Gaff om Shayan Gaffs sista ord – och vad hon vill säga till Stefan Löfven.

Dia Gaff var bara 20 år gammal när gängvåldet tog hennes kusin och hennes värld brutalt förändrades – för alltid. Hon och Shayan Gaff, då en 22-årig lärarstudent utan koppling till gängkriminalitet, hade ätit middag, rökt vattenpipa och ”pratat om allt” när skotten föll.

– Det är lite som på film, där kommer det ett pip efter en skjutning. Det var precis en sådan känsla där ljudet stängs av i någon sekund innan man kommer tillbaka till verkligheten, säger Dia Gaff i en intervju i Politikbyrån och fortsätter:

Politikbyrån

– Det var då jag hörde Shayan skrika och ropa på hjälp.

Vad skrek han?

– Han skrek ”aj”. Han höll sig för bröstet och skrek i smärta tills han föll ihop. Sedan tittade han upp och sa ”Gud, varför jag?”. Det var det sista jag hörde honom säga den kvällen. Eller ja, för alltid.

”Hemsk utveckling jag aldrig trodde skulle ske i Sverige”

Shayan Gaff sköts av misstag, en månad senare mördades en annan person som beskrivits som hans dubbelgångare. Shayan hade inga kopplingar till kriminalitet, och är inte den första att drabbas av gängvåldet. Dödsskjutningarna av Karolin Hakim och 12-åriga Adriana är två andra exempel.

– Det är en hemsk utveckling som jag aldrig trodde skulle ske i Sverige. Mina föräldrar kom till Sverige för att skapa en bra framtid för sina barn, sedan har det blivit så här. Jag tycker att det är fruktansvärt och jättesjukt faktiskt. Jag vet inte vad man kan säga mer än det, säger Dia Gaff.

Dia Gaff tillsammans med sin kusin. Foto: Privat

Shayan Gaffs mördare dömdes senare till 18 års fängelse. Trots det känner Dia Gaff sig ”extremt maktlös”.

– Vi har försökt göra våra röster hörda nu i snart tre år, men det fortsätter ju bara. Varje dag vaknar man upp till en artikel på en nyhetssajt om ännu en dödsskjutning. Det är hemskt.

Vad har du för förtroende för att politiker och rättsväsende ska kunna stävja den här utvecklingen?

– Jag vill ha förtroende för att de ska kunna lösa den här situationen, men det känns som att det som händer nu är starkare på något sätt.

– Det är ju inte så att det är två skjutningar som har hänt eller ens tio-tjugo, utan hundratals som pågått under flera år. Varför händer ingenting?

Budskapet till Stefan Löfven

Dia Gaff vill gärna se strängare staff. Men vill också rikta blicken mot att skolor, fritidsgårdar, skolor och andra mötesplatser stängs ner.

– Jag vill att politikerna ska inse att det här är en nationell kris som de faktiskt måste ta på allvar.

Om du fick säga någonting till Stefan Löfven, vad skulle det vara?

– Kan du se oss och kan du höra oss människor från förorten? Vi är också människor, precis som er andra.

Politikbyråns senaste avsnitt ”Tuff & Tuffare” handlar om hur politikerna tävlar om att lansera hårdare straff, fler poliser och mer avlyssning. Men är det de tuffaste förslagen som knäcker gängen och vinner kampen om väljarna? Se hela avsnittet här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet