Foto: SVT

Hans Blix: Regeringen vill skjuta frågan ifrån sig

Uppdaterad
Publicerad

Det till huvuddelen ryskägda gasledningsprojektet Nord Stream 2 vill få tillgång till hamnarna i gotländska Slite och i blekingska Karlshamn. Med anledning av det kallade regeringen lokala politiker till ett möte, där man förklarade att det är negativt för svensk försvarspolitik att hyra ut hamnarna. Erfarne före detta diplomaten Hans Blix anser att regeringen vill skjuta frågan ifrån sig.

– Det ger en känsla av att regeringen gärna vill skjuta hela frågan ifrån sig. När det gäller dragningen av gasledningen genom Östersjön vill man helst att EU ska avgöra det. När det gäller säkerhetsfrågan vill man att militären ska avgöra det. Men i slutändan säger regeringen ändå att det är kommunerna själva som ska bestämma, säger Hans Blix.

Små förändringar

Folkrättsjuristen Hans Blix har minst sagt gedigna erfarenheter från det säkerhetspolitiska området, bland annat ledde han FN: sökande efter massförstörelsevapen i Saddam Husseins Irak. Han menar att det säkerhetspolitiska läget inte har ändrats särskilt sedan den borgerliga regeringen lät konsortiet bakom den första Nord Stream-ledningen använda hamnen i Slite. 

– Det som har inträffat är annekteringen av Krim, konflikten mellan Ryssland och Ukraina och den ryska inblandningen i Syrienkriget. Jag har svårt att se att det påverkat säkerhetssituationen i Östersjön särskilt mycket.

Obefogad oro

Men det finns militära experter som säger att det vore naivt att låta Ryssland få tillgång till strategiskt viktiga positioner, ligger det inte något i det? 

– Jag har svårt att se att någon skulle befara att grönklädda gubbar skulle börja kuta omkring i Slite, så fort går det inte, säger Hans Blix.

Se intevjun med Hans Blix i Klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.