Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lönar det sig att öka elkonsumtionen när elpriserna är negativa? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut. Foto: Alexander Norén, Måns Debels

Ovädret Hans sänker elpriset – så märks det på din elräkning

Uppdaterad
Publicerad

Negativa elpriser kommer att bli allt vanligare i takt med att elproduktionen blir allt mer väderberoende. Men kommer det att märkas i plånboken? Så här säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Det finns åtminstone en fördel med ovädret Hans, som sveper över delar av landet just nu: Ett lågt elpris. Enligt elbörsen Nord Pool låg de svenska elpriserna på ovanligt låga nivåer under måndagen. I elområde 4 (södra Sverige) var priserna som lägst mellan klockan 15 och 16 igår eftermiddag.

Att priset svänger på det här sättet är något vi nog får vänja oss vid eftersom elproduktionen blir allt mer beroende av vindkraft. Det menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Ovädret Hans

Men vi kommer sannolikt inte att märka av det negativa elpriset i våra plånböcker, i alla fall inte om vi har ett elavtal med fast pris.

– Det spelar inte så stor roll att själva elpriset är negativt, du ska ändå betala elskatt och moms på det. Så det krävs rejält negativa elpriser för att det ska löna sig, säger Alexander Norén.

I klippet berättar han hur, och vem, som kan tjäna på ett negativt elpris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet