Under månaden har pressträffarna avlöst varandra. I torsdags framträdde justitieministern, rikspolischefen och statsministern tillsammans som beskriver den rådande situation som inhemsk terrorism.
– Att vi inte har kontroll över våldsvågen är alldeles uppenbart, sa statsminister Ulf Kristersson (M) då.
Ett hundratal poliser från runtom i landet ska nu skickas till Stockholmsregionen, som drabbats hårdast, för att försöka dämpa våldet.
Nätverk kopplas till sprängningar
Förklaringen till varför våldet ökar just nu är komplex. Dels har pågående gängkonflikter blossat upp på nytt, likt det som utspelade sig under våldsåret 2023, med samma involverade kriminella nätverk – bland andra, Foxtrot och Dalennätverket.
Handgranaterna som hittades i Blåsut samt sprängdådet i Bagarmossen misstänks vara riktade mot personer kopplade till Dalennätverket. Medan de två sprängdåden i Upplands-Bro misstänks ha varit riktade mot tongivande personer i Bronätverket som ingår i Foxtrot. Det visar SVT:s kartläggning.
Skjutningar som skett i utlandet, bland annat mordet på en gängledare som befunnit sig i Turkiet, har drivit på eskaleringen ytterligare.
Kriminellt ekosystem
Därutöver har det också skett flera sprängningar som i nuläget inte kan kopplas till just denna konflikt, utan snarare beskrivs som rena utpressningsärenden riktade mot både företag och enskilda näringsidkare.
Vid polisens pressträff i onsdags beskrevs detta som en ny utveckling i den kriminella miljön:
– Vi har sett hur ett kriminellt ekosystem har växt fram. Det är ett system där man erbjuder våld mot betalning, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa enheten (Noa).
Vad händer nu?
Hittills har polisen gripit ett 50-tal individer i minst 25 olika ärenden. Det rör sig om unga utförare, bombtillverkare och personer som har gripits utomlands. Polisen hävdar också att de har förhindrat väldigt många skjutningar och sprängningar, men trots det fortsätter våldet.
En förklaring till detta är att flera av de mest tongivande personerna befinner sig utomlands. Där kan de fortsätta ge nya uppdrag till nya personer som enkelt rekryteras via digitala plattformar.