I Agenda på söndag möts partiledarna i valårets första debatt. Precis som i höstas utgår vårens partiledardebatt från fyra ämnen. Varje ämne inleds med en åtta minuter lång duell mellan två partiledare för att sedan övergå i en längre debatt där alla partiledare får delta.
Ämnena har valts ut av Agendas redaktion.
– Det är frågor som väljarna har rankat högt i opinionsundersökningar och där partierna har olika åsikter. Det är också frågor som vi tror kommer få en framträdande roll i valrörelsen, säger David Oscarsson, redaktör för partiledardebatten.
Debatten är startskottet för den intensiva valrörelsen, menar programledaren Camilla Kvartoft.
– Det finns många som har anledning att vara nervösa: Socialdemokraterna har väldigt låga siffror i opinionsmätningarna och MP, KD och Liberalerna riskerar att åka ut, så det är många som måste prestera bra.
Ämne 1: Välfärd/jobb
Svensk ekonomi går starkt och arbetslösheten fortsätter att sjunka. Men många utrikesfödda står utanför arbetsmarknaden och varannan utrikesfödda är fortsatt utan jobb efter åtta år.
Här möts statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en duell.
– Det är klart att det finns ett extra intresse av att se statsministerkandidaterna duellera, de har inte mötts så många gånger. De är otroligt intresserade båda två av att försöka vrida debatten åt mer traditionella höger-vänsterfrågor, säger programledaren Anders Holmberg.
Ämne 2: Lag/ordning
Andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexbrott nådde en ny toppnivå under 2017, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning. Samtidigt ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent – anmälningar som läggs på hög för att polisen inte hinner med.
Hur vill politikerna vända utvecklingen?
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor möter Jonas Sjöstedt (V) i en duell.
Ämne 3: Migrationen
Invandring och integration är en fortsatt viktig fråga för väljarna, enligt Novus senaste mätning.
En fråga som splittrar Alliansen är regeringens förslag om att ge ensamkommande som nekats asyl en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Centerpartiet har valt att stödja lagförslaget – vilket har fått Sverigedemokraterna att kalla partiet ”naivt och populistiskt”.
I duellen möts Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Jimmie Åkesson (SD).
– Vi har valt ämnen där vi upplever att partierna tycker olika. Sen är det intressanta att flera av dem är sådana där de tycker olika också inom blocken, det är extra spännande. Migrationen och klimatfrågan är exempel på det, säger Camilla Kvartoft.
Ämne 4: Klimat och miljö
Unga väljare mellan 18 och 29 år är den åldersgrupp som prioriterar klimatfrågan mest, enligt en undersökning från Novus. Men jämför man med de andra frågorna hamnar klimatet endast på en delad fjärdeplats för de unga väljarna bakom sjukvården, skolan och invandringsfrågan. Miljöpartiet går till val med klimatfrågan som sin viktigast fråga och flygskatt och miljözoner för dieselbilar skapar politisk debatt.
– Klimatet och miljön är den frågan som oroar väljarna mest. Men den frågan är knepig, vem vill inte rädda miljön och klimatet? Säger Anders Holmberg.
I duellen möts Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Liberalernas partiledare Jan Björklund.
AGENDAS PARTILEDARDEBATT
Två gånger per år samlar Agenda riksdagens partiledare till partiledardebatt. Söndagens debatt utgår från fyra huvudämnen: Välfärd/jobb, lag/ordning, migration och klimat/miljö.
18:50: Uppsnack – direkt på svt.se
20.00: Partiledardebatten del 1 – direkt i SVT2 och på svt.se
21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen
21.15: Partiledardebatten del 2 – direkt i SVT2 och på svt.se
22:15: Nedsnack – direkt på svt.se