Fyra av de bränder som härjar i landet bedöms nu så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande enligt MSB. Dessa är belägna i Fågelsjö/Lillåsen (Jämtland), Kårböle (Gävleborgs län), Trängslet (Dalarna) och Brattsjö (Örnsköldsvik). Foto: SVT

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen uppgav SOS Alarm att det pågick 17 bränder i terräng. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.

De största bränderna finns fortfarande i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Enligt TT brann det under måndagen i 25 000 hektar skogsmark. 2 500 hektar i Dalarna, 8 500 hektar i Gävleborg, 500 hektar i Västernorrland och 8 500 hektar i Jämtland, vilket är de fyra stora brandområdena.

Ytterligare 5 000 hektar är alla småbränder sammanräknade, enligt Patrik Jansson, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, (MSB:s) särskilda organisation för bränderna.

Under tisdagen rapporterade först räddningstjänsten på flera håll om att man har lyckats hålla bränderna inom kontroll men under kvällen kom oroande uppgifter om att branden vid Trängslet i Dalarna samt bränderna i Ljusdals kommun blossat upp igen.

Enligt MSB:s lägesbild under onsdagen är inte Västernorrland längre ett fokusområde då situationen har stabiliserats där.

Samtidigt uttrycker MSB oro för de höga temperaturer som väntas senare i veckan och varnar för extrem brandrisk.

För närvarande finns sex stycken VMA – viktiga meddelanden till allmänheten utfärdade, fem av dem gäller Ljusdals kommun och ett Trängslet i Dalarna.

Gävleborgs län

I Ljusdals kommun uppgav räddningstjänsten under onsdagsmorgonen att läget var oförändrat. Patrik Jansson, MSB:s talesperson för den särskilda organisationen för bränderna sa:

– Det brinner för fullt där, men läget är stabilt. De håller begränsningslinjerna, säger han.

Samtidigt har det fortsatt att flamma upp bränder i Ljusdal.

Under onsdagen var det blåsigt i Gävleborg och det ledde till att det blossade upp i Nötberget där det varit lugnt tidigare i veckan.

Räddningstjäsnten utrymde i Laforsen på grund av rökspridning.

Två italienska brandsläckningsplan har arbetat vid Ängra under onsdagen.

Ett 60-tal franska specialister har arbetat vid Enskogen med avgräsning där.

Jämtlands län/Härjedalen

Jämtlands räddningstjänst uppgav under onsdagskvällen att läget var stabilt men ännu inte under kontroll.

Den stora branden vid Fågelsjö/Lillåsen i Härjedalen är inringad och släckning pågår. Brandmän från Norge och Polen har under onsdagen varit på plats. Enligt länsstyrelsen omfattade branden 6 150 hektar under måndagskvällen.

Vid Pålgård anses läget vara stabilt och arbetet gick som planerat under onsdagen där räddningstjänsten hoppades kunna lämna över till markägaren för efterbevakning av branden under torsdagen.

Vid Äxingmyrkullen har arbetet också förlöpt som planerat under onsdagen.

Dalarnas län

Under onsdagen vidtog man en unik åtgärd för att kunna bekämpa branden vid Trängslet. Försvarets JAS 39 Gripen släppte en bomb över brandområdet för att släcka branden.

Bombningen är ett försök att få bort syret från branden, vilket enbart är en möjlighet eftersom branden är på ett militärt skjutfält, enligt räddningschef Johan Szymanski.

Under dagen nåddes räddningsjänsten av informationen om att ytterligare en granat har detonerat på skjutfältet under natten. Dessutom hoppade branden över en av begränsninglinjerna under eftermiddagen, men kunde bekämpas under kvällen.

Skogsbranden utanför Lima i Västerdalarna är under kontroll och räddningsledaren Per Hampus uppgav under tisdagen att läget ser bra ut även framöver då man har en god marginal till begränsningslinjerna.

Västernorrlands län

I Västernorrland uppgav räddningstjänsten under tisdagen att läget var stabilt även om faran inte är över.

Nu återstår eftersläckning och bevakning av de stora brandplatserna.

Vid Möckelsjöberget arbetade räddningstjänstens personal och helikopter fortfarande med nersläckning och att säkra kanter under tisdagen och enligt länsstyrelsens prognos skulle räddningstjänsten vara kvar fram till onsdag.

Fortfarande är faran för nya bränder stor. Enligt SMHI blir det höga temperaturer under den kommande veckan och i länet råder eldsningsförbud.

Norrbottens län

SOS fick in larm om flera nya skogsbränder i Norrbotten under tisdagen. Allvarligast bedömdes branden i Högberget Gunnarsbyn i Bodens kommun vara. En helikopter vattenbombade området.

– Branden är den mest akuta som vi har just nu och den är av lite större karaktär. Det brinner med en brandfront på 400 meter, säger räddningstjänstens stabchef Bengt Nilsson.

Västerbottens län

Samtliga bränder i Nordmalings kommun släcktes under lördagen.

Värmlands län

Bränderna är släckta. Ett nytt larm gick ut under måndagen men den branden befann sig på den norska sidan gränsen. Med hjälp av vattenbombning från två helikoptrar hade den norska räddningstjänsten skogsbranden under kontroll sent på måndagskvällen

Uppsala län

Inga större bränder i nuläget.

Efter lördagens åskoväder brann det på flera platser i länet, men samtliga bränder var släckta på söndagsmorgonen.

Räddningstjänsten bekämpade under söndagseftermiddagen en skogsbrand vid Skokloster i Håbo kommun. Den branden var släckt vid 18-tiden på söndagskvällen.

Stockholms län

Det har brunnit flera gånger under i veckan vid Ältasjön i Nackareservatet och det blossade upp på nytt under söndagen. Räddningstjänsten utesluter inte att bränderna kan vara anlagda.

Det brann även i skogen i Ösmo i Nynäshamn på söndagsförmiddagen men den branden var släckt några timmar senare.

Inga större bränder har rapporterats sedan dess.

Östergötlands län

En brand utbröt på Esterön utanför Norrköping vid 13-tiden på söndagen. Den var drygt en hektar stor och eftersläckningsarbetet beräknas fortsätta under måndagen.

Inga större bränder har rapporterats sedan dess.

Kalmar län

Samtliga bränder i Kalmar län beskrevs som släckta under söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.