Brandriskkarta. Röd färg markerar att det är extremt torrt, gult att det är mycket torrt. Foto: SVT/SMHI

Här är brandfaran störst

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt torrt i skog och mark i stora delar av Sverige. SMHI varnar för stor brandrisk. Annalkande åskoväder spär på faran.

De senaste dagarna har räddningstjänsterna på flera håll i landet kämpat mot svårsläckta skogsbränder. Mest brinner det i de västra delarna av Sala kommun, men även i Ånge i Medelpad har stora skogsbränder orsakat problem.

Det är det varma och torra vädret i juli som orsakar den stora brandrisken. SMHI gör kontinerliga bedömningar av hur torr skogsmarken är i Sverige. Brandriskkartan visar just nu på den högsta varningsnivån på en sexgradig skala i stora områden i Svealand samt delar av Skåne, i norra Götaland och i sydostligaste Norrland. Den högsta varningsnivån innebär att det är extremt torrt.

När det är extremt torrt kan en skogsbrand startas av en slängd fimp, gnistor från maskiner, en kvarglömd utomhusgrill eller av ett blixtnedslag.

Risk för kraftig åska

Situationen kompliceras av en ny värmebölja som är på väg. I Skåne, östra Götaland och östra Svealand kan temperaturen åter stiga upp mot 30 grader under söndagen. Dessutom är det risk för kraftig åska.

Blixtnedslag medför ökad brandrisk, men kan även innebära rejäla skurar som kan ge lättnader.

– En bedömning är att det kan komma mycket kraftiga skurar i Västra Götaland, men det är en osäker prognos och det är svårt att veta exakt var skurarna kommer, säger SVT:s meteorolog Mats Andersson.

Svalare senare i veckan

Under måndagen väntas fortsatt höga temperaturer och i västra Sverige risk för åska på grund av nya fronter. Under tisdagen drar åskfronten vidare in över Sverige.

Först senare i nästa vecka kommer svalare luft in med början i väster, säger Mats Andersson.

– Högsommarvärmen stannar kvar längst i norra Norrland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.