• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det är inte alla branscher som krisar i coronaepidemins fotspår Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/ TT

Här är branscherna som går för högtryck i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Resebranschen och detaljhandeln krisar i coronavirusets grepp där allt fler företag varslar sina anställda. Men det finns de branscher som står sig bättre i krisen. Här är tre av branscherna som ännu går för högtryck under pandemin.

Spelbranschen

Datorspelplattformen Steam slog rekord i helgen. Under söndagseftermiddagen var drygt 20,3 miljoner spelare världen över anslutna till tjänsten samtidigt, vilket är den högsta siffran i tjänstens 16-åriga historia.

Tidigare rekord har slagits i samband med stora spellanseringar men så var fallet inte i helgen, vilket alltså tyder på att det är coronasmittan som fått folk att stanna hemma och ägna sig åt spel.

Sajten The Hollywood Reporter rapporterar samtidigt att spelandet i USA förra veckan ökade med 75 procent under de timmar på dagen då spelandet normalt sett är som intensivast.

Matleveransbranschen

Även när det gäller hembeställning av restaurangmat tycks affärerna rulla på.

– Just nu ser vi extra försäljningsvolymer på grund av covid-19. Vi underlättar människors vardag och den efterfrågan kan vi mycket väl se fortsätta öka, säger Mikael Messa, marknadschef på Foodora.

Samtidigt tappar restaurangerna landet runt besökare, men maten kan delvis fortsätta levereras genom företag som Foodora, Wolt och Uber Eats.

– En anledning kan vara att folk jobbar hemifrån och beställer hem mat. Vi har därför lanserat en ny tjänst där man som kund kan få maten lämnad vid dörren, så att man slipper smittorisk, säger Carl Zetterkvist, Sverigechef på Wolt.

Apoteksbranschen

Även apoteken står sig väl i sjukdomstider. Men den rådande situationen där många vill köpa mediciner och hamstrar läkemedel har gjort att apoteken fått begränsa hur mycket febernedsättande de säljer till varje kund, vilket SVT tidigare har rapporterat.

– Det är ett väldigt pressat läge. Apoteken måste hålla öppet. Så vi har inte hunnit beräkna försäljningen men det rör sig om stora volymökningar, säger Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening.

Även e-handeln har ökat för landets apotek, och man kämpar med att hinna med leveranserna.

– Det råder inte brist på läkemedel. När man ser tomma hyllor hos oss betyder det bara att vi inte hunnit packa upp nya än.

Samtidigt letar apoteken efter mer personal för att kunna lätta på trycket, men det är inte helt lätt eftersom viss utbildning krävs hos personalen. Under torsdagen rapporterade SVT Nyheter Uppsala att nätapoteket Apotea anställt 100 nya personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet