• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är expertens tre troliga mottagare: ”Omdiskuterat pris”

Uppdaterad
Publicerad

11.45 i dag tillkännager Kungliga Vetenskapsakademien vem som tilldelas Riksbankens ekonompris till minnet av Alfred Nobel. SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström gissar på att det återigen blir en amerikansk pristagare.

– Det är mer omdiskuterat än de andra priserna, det har nästan alltid funnits protester mot det, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström tror att det kan bli arbetsmarknadsforskningens tid att prisas. Inom det fältet finns flera troliga namn.

Daron Acemoglu, Joshua Angrist och Marianne Bertrand är  alla verksamma inom arbetsmarknadsforskning på olika sätt. Acemoglus forskning handlar om samhällsinstitutioners uppbyggnad, Angrist har forskat mycket på skolutbildning och arbetsmarknad.

– Marianne Bertrand forskar på skillnader på arbetsmarknaden, sett till kön och även sett till etniskt ursprung, säger Lagerström.

Får hon priset så blir det i så fall den tredje kvinnan i prisets historia.

– Det är fruktansvärt svårt att ta sig fram som kvinna i den här forskningsdisciplinen, säger Kristina Lagerström.

Inte i Nobels testamente

Ekonomipriset instiftades för att främja ekonomisk vetenskap, detta i samband med Riksbankens 300-årsjubileum. 1969 delades det ut för första gången. Det nämns inte i Alfreds Nobels testamente.

– Det är lika fint som de andra priserna, de har lyckats att få det till att bli ett väldigt prestigefyllt pris. Sedan är det mer omdiskuterat än de andra priserna, det har nästan alltid funnits protester mot priset, säger Kristina Lagerström.

Förra årets prisades amerikanska ekonomerna Robert B. Wilson och Paul R. Milgrom. De belönades för sin forskning om auktioner och teorier om budgivning.

Fakta: Tio favoriter till årets ekonomipris

Här är en tio-i-topplista över årets favoriter till att få Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel 2021, framtagen utifrån en omröstning på ekonomsajten Ekonomistas:

1. Daron Acemoglu (54), Masschusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Massachusetts, USA

2. Joshua Angrist (61) vid Masschusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Massachusetts, USA

3. David Card (65), University of Californa Berkeley, Kalifornien, USA

4. Guido Imbens (58), Stanford University, Kalifornien, USA

5. Donald Rubin (77), Harvard University, Cambridge, Massachusetts, USA

6. Claudia Goldin (75), Harvard University, Cambridge, Massachusetts, USA

7. Partha Dasgupta (78), University of Cambridge, Cambridge, Storbritannien

8. Philippe Aghion (65), Harvard University, Cambridge, Massachusetts, USA

9. Susan Athey (60), Stanford University, Kalifornien, USA

10. John Taylor (74), Stanford University, Kalifornien, USA

Källa: Preliminärt resultat av en omröstning på ekonomsajten Ekonomistas, avstämt 8 oktober 2021.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.