• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Utryckning Uppsala

Följ SVT:s direktrapportering om trafiken

Uppdaterad
Publicerad

En av årets största trafikhelger är här.

Och Sveriges mest populära vägar kommer bli ännu värre inför jul – de flesta väntas ge sig iväg på fredagen och lördagen.

– Se till att vara utvilad, annars börjar man ta tokiga beslut, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Jul och nyår är två av årets största trafikhelger. Förra året dog 9 personer i jul- och nyårstrafiken, enligt Trafikverket. Dessutom skadades i genomsnitt 47 personer varje dag.

I år infaller julafton på en måndag, och jultrafiken blir mer utspridd än om den 24 december hade varit på en helg.

– Jag tror den allra största avresedagen kommer vara på fredag, från 10-11-tiden till 20-tiden. En del kommer åka på lördag och även söndag, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Den som ger sig ut på vägarna för att åka hem till nära och kära på jul får som vanligt förbereda sig på mycket trafik. Allra mest trafikerade är de större Europavägarna: E4, E6 och E20.

E4 och E6 är två av de större vägarna i Götaland och södra Sverige. En annan är E45, som går från Göteborg, väster om Vänern och norrut.

– E45 är fjällvägen för dem som bor på västkusten och i Skåne, säger Bengt Olsson.

– Det är ganska vanligt att familjer åker till fjällen över jul och nyår, därav den ökade trafiken på vägar norröver som vanligtvis inte har lika mycket trafik, tillägger han.

Mötesfria vägar rekommenderas

Från Mälardalen och norrut hör E18 samt riksväg 40, 50 och 70 till de mer belastade vägarna, samt E4, som fortsätter ända upp till Haparanda.

Riksväg 70 går från Stockholm mot Dalafjällen och E4 leder upp mot Sundsvall, där skidsugna svänger av mot Jämtlandsfjällen.

– Man väljer gärna att köra på de större, möteskilda vägarna. De har antingen räcke eller någon annan form av avdelare. Det är det vi rekommenderar.

Håll avståndet

Bland det allra viktigaste för att öka säkerheten är att hålla avstånd till bilar framför dig och att anpassa hastigheten till underlaget.

– Ett antal billängders avstånd får man ha men exakt hur många beror på hastighet och underlag, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Se även till att vara utvilad, annars börjar man ta tokiga beslut. Och se till att ha god tid på dig. Vinsten av att trycka gaspedalen är inte så stor när man synar det.

Så många dör i jul- och nyårstrafiken

2009/2010:

Döda: 23

Skadade: 61

2010/11:

Döda: 11

Skadade: 57

2011/12:

Döda: 15

Skadade: 60

2012/13:

Döda: 16

Skadade: 46

2013/14:

Döda: 15

Skadade: 36

2014/15:

Döda: 8

Skadade: 48

2015/16:

Döda: 18

Skadade: 51

2016/2017:

Döda: 16

Skadade: 50

2017/2018:

Döda: 9

Skadade: 47

Statistiken över skadade avser ett genomsnittligt antal skadade per dag.

Källa: Trafikverket

Så ökar du säkerheten

  • Planera din körväg och välj helst mötesfria vägar.
  • Håll avståndet till bilen framför
  • Var utvilad
  • Se till att ha god tid på dig inför resan
  • Ta regelbundna raster
  • Låt bli mobilen när du kör  
  • Låt bilen stå dagen efter fest  
  • Se till att alla har bilbälte

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.