Foto: TT

Här är mobilerna förbjudna även på högstadiet

Publicerad

Engelska skolan i Göteborg inför ett totalt mobilförbud för alla elever ända upp till och med årskurs nio. Förbudet gäller under hela skoldagen, även under rasterna. Syftet är att skapa arbetsro på lektionstid och få även de större eleverna att vara ute och röra sig på rasterna.

I Sverige är det i dag upp till varje skola att bestämma hur eleverna ska få hantera sina mobiler. Många skolor har mobilförbud upp till och med mellanstadiet, men Engelska skolan i Göteborg går ännu längre. 

– Vi kommer att införa förbudet på högstadiet bit för bit, säger skolans rektor, Andrew Potter. I dag är mobilerna förbjudna hela skoldagen upp till och med årskurs sex, men nu blir de förbjudna även i årskurs sju, sedan fortsätter vi med årskurs åtta och till sist gäller förbudet hela högstadiet.

Störningsmoment

Skälet till detta är att skolan anser mobilerna dominerar elevernas liv på ett sätt som även går ut över deras skolprestationer. På rasterna sitter eleverna i korridorerna och spelar och surfar istället för att röra på sig. Och även om lärare försöker hålla mobilfritt på lektionstid innebär telefonerna ett ständigt störningsmoment som gör eleverna splittrade och okoncentrerade.

– Vi vill ha tydlighet och lugn för eleverna. Därför inför vi förbudet även på högstadiet. Vi har sett hur mobilförbudet bland de yngre gjort att de är ute och rör sig och umgås mer med varandra. Det vill vi att våra högstadieelever också ska göra, säger Andrew Potter.

Kan förbättra skolresultat

Vissa studier visar till och med att ett förbud mot mobiler kan förbättra elevernas skolresultat. Även om mobiler ofta används som arbetsredskap under lektionerna öppnar de också för möjligheter för eleverna att surfa och spela vilket stör koncentrationen och elevernas fokus på läraren.

På Engelska skolan i Göteborg hoppas man att mobilförbudet kommer att leda till en bättre social miljö i skolan, och även få eleverna att röra sig mer vilket i sin tur gör det lättare att orka med studierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.