Moderaterna
Partiet vill först och främst ha en regering med de fyra Allianspartierna. En Alliansregering som inte stödjer sig på ett samarbete med Sverigedemokraterna.
”Då får riksdagen bestämma om den kan tolerera en Alliansregering, eller hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven”, skrev partiledaren Ulf Kristersson i ett Facebook-inlägg i fredags.
Ett annat förslag som partiet lyfter fram är att ett eller flera Allianspartier bildar regering och att denna regering har nära samarbete med ett eller flera Allianspartier som inte är en del av regeringen.
Centerpartiet
Vill se en blocköverskridande lösning utan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Partiet säger nej till att ge ett passivt stöd till en M-KD-regering, där man gör sig beroende av SD.
Partiet kommer även att rösta nej till en ren M-regering. C utesluter inte att sitta i en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister om hela Alliansen är med.
– Utan en förankring över blockgränsen blir vi beroende av Sverigedemokraterna. Det finns sex partier mellan V och SD, och vi måste kunna prata med varandra, sade partiledaren Annie Lööf under en pressträff på lördagen.
Liberalerna
Partiet vill antingen se en bred koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna, en ”tysk lösning” bestående av S och M, eller att Alliansen styr tillsammans med Miljöpartiet.
– Det är uppenbart att Alliansen inte kan regera ensam med det här valresultatet. Det kan inte heller Socialdemokraterna, sade partiledaren Jan Björklund under en pressträff på lördagen.
Partiet vill inte ge ett passivt stöd till en M-KD-regering, där man gör sig beroende av stöd från SD. L utesluter inte att sitta i en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister om hela Alliansen är med.
Kristdemokraterna
Partiet vill inte se en koalition där Stefan Löfven (S) är statsminister, däremot kan partiet tänka sig en regering med S och MP, eller en regering som får stöd av dessa partier. KD vill först och främst ha en Alliansregering eller ge stöd till en mindre borgerlig regering.
Partiet ser inga problem med att få stöd av SD, däremot vill KD varken förhandla med SD eller att SD ska vara en del av en regering.
– Det är inget problem att tillträda som regering med hjälp av Sverigedemokraterna. Det har varit en känd ståndpunkt. Om SD i ett senare skede ställer sådana krav att regeringen inte kan sitta kvar så får man ta konsekvenserna då, sade partiledaren Ebba Busch Thor under en pressträff på lördagen.
Socialdemokraterna
S har hittills sagt nej till ett samarbete över blockgränsen där partiet inte får sitta i en regering eller ha statsministerposten.
Partiet gläds över att C och L tar tydlig ställning mot att ge SD avgörande inflytande. Däremot vill S inte kommentera chanserna att Stefan Löfven skulle få ta över sonderingsuppdraget efter Ulf Kristersson.
”Det är nu upp till Kristersson att ge besked om hur han hanterar sitt sonderingsuppdrag till tisdag och vad talmannen därefter bedömer är lämpligt”, skrev Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, i en skriftlig kommentar till TT på lördagen.
Vänsterpartiet
Partiet vill att Stefan Löfven (S) tar över uppgiften att sondera för att bilda en ny regering. V anser att Alliansen brutit samman.
”Fyra Allianspartier och en begravning. Det dramat behöver inte två veckor till. Låt Stefan Löfven ta över uppgiften att sondera för att bilda en ny regering”, twittrade partiledaren Jonas Sjöstedt på lördagen.
V vill även att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande. Partiet vill ingår i en regering som är helt rödgrön.
Miljöpartiet
Partiet vill se ett samtal över blockgränserna där Sverigedemokraterna utesluts.
– Jag delar Jan Björklunds (L) syn att det behövs samtal över blockgränserna som utgår från den politiska mitten, sade partisekreteraren Amanda Lind till SVT Nyheter på lördagen.
MP har hittills dock sagt att partiet inte kommer att stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Sverigedemokraterna
Partiet vill se ett konservativt block, helst med KD och M. Partiet är dock inte beredd att ge sitt stöd till en Alliansregering eller en mindre borgerlig regering utan att partiet först måste få gehör för sin politik, framför allt gällande migrationspolitiken.
SD anser att Alliansen i praktiken nu är över.
”Detta kan öppna för möjligheten att på sikt i stället forma ett konservativt block. Det vore bara för Sverige”, skrev partiledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till SVT på lördagen.