• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tillstånd krävs för den som planerade att skjuta raketer på pinnar vid nyår. Foto: Thomas Johansson/Terje Bendiksby/TT

Här är raketerna du inte längre får skjuta på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

För många hör fyrverkerier nyårsfirandet till. Men årets firande kan se lite annorlunda ut eftersom raketer på pinne inte får skjutas utan tillstånd eller säljas. Sedan förbudet infördes i juni har Tullverket beslagtagit närmare 170 pjäser.

Från och med den första juni i år är det tillståndsplikt för att skjuta raketer på pinne. Det innebär att den som vill göra det måste skaffa tillstånd hos någon som MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, godkänt som utbildningssamordnare.

– Det finns ett antal företag och föreningar som tillhandahåller utbildningarna, som är omfattande eftersom de innefattar alla typer av fyrverkerier. De riktar sig till yrkesmässiga användare och kostar mellan 15 000-20 000 kronor, säger Rolf Weinander, handläggare på MSB.

”Överrepresenterade i olycksstatistiken”

Varje år skadar sig drygt 100 personer sig så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka vård på sjukhus. Enligt en sammanställning som MSB har gjort av sin årliga enkät till akutsjukhusen var 39 procent av alla som behövt uppsöka sjukvård på grund av fyrverkerirelaterade skador mellan åren 2011-2018 relaterade till raketer på pinnar. De flesta som skadat sig har fått bränn- och sårskador på händer, huvud, ansikte och ögon.

– Den här typen av fyrverkerier är helt klart överrepresenterade i olycksstatistiken, säger Rolf Weinander.

Tullen beslagtog 168 pjäser

Den som bryter mot tillståndsplikten kan dömas till böter, men polisen kommer inte att aktivt leta efter människor som bryter mot den nya lagen.

– Vi kommer inte ha särskilda insatser kring det här, men om vi är på en plats och påträffar folk som inte har tillstånd eller skjuter raketerna på farligt sätt så kommer vi att ta tag i det. Det här handlar mer om att få till en förändrad attityd i samhället, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Rolf Weinander menar att det som kommer ge störst effekt för att få bort raketer på pinnar är att de kommer vara svåra att få tag på.

– Det är väldigt få av handlarna som kommer att sälja den här typen av raket och proffsen använder inte raketer på pinnar utan köper andra typer från större leverantörer.

Även Tullverket arbetar med att förhindra att raketer på pinnar förs in i landet. I oktober beslagtog myndigheten 168 fyrverkeripjäser i Ystad.

Fler måste följa instruktioner

Men även om det är fyrverkerierna som har skadat människor kring nyår, är det inte pjäserna i sig som är problemet, menar Rolf Weinander.

– Om alla var nyktra och följde instruktioner skulle det inte ske några olyckor med fyrverkerier i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.