– Kampen mot den höga inflationen som vi haft under flera år nu är vunnen, och vår bedömning är att den kommer att fortsätta att ligga lågt, säger Elisabeth Svantesson på en pressträff på Harpsund.
Förra årets budgetförhandlingar aviserade regeringen ett budgetutrymme – utrymmet som skapas av tillväxt och ökad upplåning – på 40 miljarder kronor.
Inför höstens budget har Konjunkturinstitutet bedömt reformutrymmet till 50 miljarder kronor. Svenskt Näringsliv och LO har krävt att regeringen gasar mer än så, med satsningar på 65 miljarder respektive 100 miljarder, då den höga inflationen anses vara bekämpad.
Regeringen lade sig där emellan och satsar 60 miljarder kronor i budgeten för 2025.
Stärka tillväxten
Enligt Elisabeth Svantesson är de ökade satsningarna väl avvägda för att hantera den lågkonjunktur som Sverige allt jämnt befinner sig i – och som väntas bli något längre än tidigare beräknat.
Höstens budget är tänkt att både stötta hushållen och stärka den svenska tillväxten, som har stagnerat de senaste åren.
– Vi vill göra investeringar som gör att ekonomin också växter på sikt, säger Elisabeth Svantesson.
Uppgifter: Flygskatten kan avskaffas
Bland de frågor som lyfts upp som potentiella budgetsatsningar finns skolan, sjukvården, ett återvandringsbidrag och en rad olika skattesänkningar. En av dem är flygskatten.
Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot förs diskussioner om att inte bara halvera, utan helt avskaffa den omdebatterade flygskatten.
Elisabeth Svantesson ville på torsdagen inte avslöja några detaljer från budgetförhandlingarna mellan Tidöpartierna, som ännu inte har gått i mål.
Det gemensamma fokuset är dock fortsatt hushållens ekonomi och tryggheten, med satsningar på polisen, rättsväsende och försvaret, konstaterar hon.
– Men sedan har vi olika åsikter i detaljer och det ska man ha. Annars vore vi inte fyra olika partier.
Kritiken: Inga nya besked
Från oppositionen kommer omedelbar kritik mot dagens reformbesked. Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg spenderar regeringen pengar på fel områden.
– Svensk ekonomi går väldigt dåligt, vi har haft en kostsam utveckling för hushållen, vi har en byggkris och en nationell sjukvårdskris. Och det kom inga nya besked i dag om vad regeringens plan är för detta, säger Damberg.
Se hela pressträffen på SVT Play