Ett bildmontage av godset Harpsund och klimatminister Romina Pourmokhtari

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Harpsund viktig för budgetförhandlingarna – hör expolitikerna i klippet. Foto: SVT/TT

Frågorna som kan leda till konflikt på Harpsund

Uppdaterad
Publicerad

POLITIKBYRÅN. Nu samlas regeringen på Harpsund för att bland annat diskutera budgeten.

Konflikt väntas kring flera frågor inom Tidösamarbetet – och det är framförallt två partier som har svårt att komma överens.

– De mindre partierna är jättehårt pressade, säger Tomas Nordenskiöld, politikreporter på Expressen, i SVT:s Politikbyrån.

På statsministerns sommarställe har det festats – och hårdförhandlats politik. I dag samlas regeringen återigen på Harpsund för att bland annat diskutera svåra frågor inför hösten.

– Den största motsättningen är mellan SD och L och den gäller klimat- och miljöpolitiken. Man har bland annat bråkat om flygskatten, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Politikbyrån

Flygskatten har blivit en viktig fråga för L.

– Man vill visa att man gör skillnad i miljö- och klimatpolitiken, att man är den gröna rösten i regeringen.

”Liberalerna har fått ta mycket stryk”

Det är bäddat för besvikelse för L?

– Ja, och de har redan fått ta mycket stryk för bland annat reduktionsplikten och sänkningen av bensin- och dieselskatten samtidigt som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ofta har varit i skottgluggen, säger Mats Knutson och fortsätter:

– De behöver en seger på det här området som de kan visa upp för att de inte enbart ska pekas ut som en utsläppsdrivare.

Men det är inte bara L som har bråkat i förhandlingarna. Även KD har varit ”oväntat knepiga”, enligt Tomas Nordenskiöld, politikreporter på Expressen.

– Man pratar om att KD och Ebba Busch ofta har ett högt tonläge utåt men att man säger något annat när man väl är i förhandlingen. Det där vet jag skapar en del gnissel i förhandlingarna, säger han i Politikbyrån.

Även KD väcker irritation

Nyligen gick Ebba Busch också ut och krävde en mer expansiv budget. Något som väckt irritation hos samarbetspartierna.

– På Finansdepartementet tycker man att det här inte ligger på energi- och näringsministerns bord, man tycker att det här inte är hennes business. Jag tror inte att M hade gjort samma sak.

Tomas Nordenskiöld tror att hösten kan bli stökig för Tidösamarbetet.

– De mindre partierna är jättehårt pressade. L är återigen nere under 3 procent i mätningarna. Det finns också rätt många konflikter som man har begravt i olika utredningar, säger han och fortsätter:

– Informationsplikten och tiggeriförbudet är två frågor som man måste lösa. Jag tror att det blir en rätt prövande höst för samarbetet.

Under torsdagen förväntas finansminister Elisabeth Svantesson (M) presentera hur mycket regeringen tänker satsa i höstbudgeten.

Politikbyråns säsongspremiär handlar om Harpsund och förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet