GSS, Gruppen för strategisk samordning, sammankallades på torsdagen, under ledning av statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Stuart. Foto: Oscar Olsson/TT

Regeringen blixtinkallar särskild grupp till mpox-möte

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kallat sin särskilda krisgrupp ”GSS” till möte med anledning av det bekräftade svenska fallet av den allvarligare mpox-varianten. Mötet kommer att hållas ”i närtid”.

En ny variant av virussjukdomen mpox, klad 1, har fått spridning, framförallt i Demokratiska republiken Kongo och på andra håll i Afrika. Den tros vara både smittsammare och dödligare än den tidigare, klad 2.

Folkhälsomyndigheten berättade på torsdagen att man har konstaterat ett fall av den mer smittsamma mpox-varianten – det första i Sverige och utanför Afrika. Den drabbade personen sökte vård i Stockholmsområdet, och ska ha smittats under en vistelse i ett område i Afrika där det just nu pågår ett stort utbrott.

Spridning av mpox

Beredskapen uppges vara god

GSS, Gruppen för strategisk samordning, har nu sammankallats under ledning av statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare Johan Stuart, enligt uppgifter till SvD.

– GSS kallades under torsdagen och mötet hålls i närtid, säger Hanna Strömberg, pressekreterare hos Kristersson.

Gruppen, som består av framförallt statssekreterare från olika departement, har sammankallats vid flera tidigare tillfällen, till exempel med anledning av säkerhetsläget och under coronapandemin.

Mpox, tidigare apkoppor, är sedan tidigare klassad som en allmänfarlig sjukdom av regeringen. Den är i grunden en zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har uppgett att Sverige har en god beredskap för mpox-viruset och följer frågan noga. Under veckan har socialdepartementet haft flera möten med regeringen, enligt dokument som SvD har tagit del av.

ECDC vill se reseråd för EU-medborgare

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, uppger på fredagen att det är ”högst troligt” att EU-länderna kommer att se fler importerade fall klad 1, efter en ny riksbedömning.

Sannolikheten för ”ihållande överföring” bedöms däremot som låg. ECDC rekommenderar EU-länderna att utfärda reseråd för personer som besöker eller återvänder från drabbade områden.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar mpox-utbrotten som ett globalt hälsonödläge. Statsepidemiolog Magnus Gisslén har sagt att infektionssjukdomen ska tas på allvar, men varken Folkhälsomyndigheten eller andra sakkunniga tror att vi står inför en ny pandemi. Det finns även vaccin och antivirala läkemedel mot mpox.

Förra gången WHO klassade mpox – då varianten klad 2 – som ett internationellt hot mot människors hälsa var i juli 2022. Det gällde fram till maj 2023. Cirka 300 fall orsakade av den varianten har registrerats i Sverige sedan 2022.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet