Statsepidemiolog Magnus Gisslén. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationer för mpox

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det första fallet av mpox upptäcktes i Sverige har nu Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer.

Om man har varit i ett område med pågående spridning av mpox och reser in i Sverige bör man vara uppmärksam på symptom som smärtsamma blåsor och sår, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör man vara uppmärksam på symptom i tre veckor efter att man kommit hem.

Spridning av mpox

Man bör också kontakta vården för rådgivning om man varit i nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftats ha mpox. Oavsett om man har symptom eller inte.

Om man ska resa utomlands rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man ska ta reda på om det finns en pågående spridning i området man reser till. Befinner man sig i ett område med en pågående spridning ska man undvika nära kontakter och sexuella kontakter. Man bör även undersöka om man omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccin.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet