Händer på person smittad av mpox

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur stor är risken att smittas av mpox i Sverige?”. Niklas Arnberg, professor i virologi, svarar på frågor om mpox. Foto: AP

Experten: Saknas kunskap om virus som kan orsaka pandemier

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att mpox-viruset orsakar en pandemi bedöms som låg. Men det finns lärdomar att dra från coronapandemin.

– Det blir en déjà vu när jag ser att det är väldigt få som forskar på mpox-viruset i Sverige, säger Niklas Arnberg, professor i virologi på Umeå universitet.

En person som sökte vård i Stockholmsområdet har testat positivt för den variant av mpox-viruset som kallas klad 1.

– Det är en vuxen person som under omständigheterna mår väl, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Spridning av mpox

Personen smittades efter att ha vistats i ett område i Afrika där det pågår spridning viruset.

– Den här personen blev smittspårad väldigt tidigt och vi har svårt att se att det skulle vara en större smittspridning på gång, säger Maria Rotzén Östlund.

Enligt Maria Rotzén Östlund finns rutiner för hur man ska hantera mpox på plats efter mpox-utbrottet 2022, trots att klad 1 bedöms vara en mer smittsam variant.

Experten: Saknas kunskap om virus

Niklas Arnberg, professor i virologi, säger att man kan dra lärdomar från coronapandemin även om mpox är en helt annan sjukdom.

– En viktig skillnad när det gäller mpox, som är en kusin till smittkoppsvirus, är att man har utvecklat antivirala läkemedel och vaccin som med stor sannolikhet skyddar mot mpox.

Han ser däremot att det generellt saknas både kunskap och verktyg när det gäller virus som riskerar att orsaka pandemier.

WHO har utlyst åtta varningar på 14 år

Med mpox inräknat har WHO utlyst åtta ”internationella folkhälsonödlägen” under de senaste 14 åren, som alla har orsakats av ett virus, säger Niklas Arnberg.

– Jag tycker att det är ett bevis på att vi inte har tillräckligt mycket kunskap och verktyg för att bekämpa och förhindra virusorsakade pandemier, säger han.

Enligt Niklas Arnberg finns det antivirala läkemedel mot ungefär fem procent av alla kända virus som kan orsaka sjukdomar hos människor.

– Innan pandemin var det nästan ingen som forskade hängivet på coronaviruset i Sverige. Det blir en déjà vu för mig när jag ser att det är väldigt få som forskar på mpox-viruset.

Smittskyddsläkaren: Kan skala upp i Sverige

Maria Rotzén Östlund säger att den viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning är att agera i de drabbade länderna.

I Sverige finns också möjligheten att skala upp, men Maria Rotzén Östlund tror inte att det är nödvändigt.

– Det är där krisen finns. Men när det gäller enstaka fall eller flera fall så har vår sjukvård god kapacitet, säger hon.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vad är MPOX?

Mpox är en virussjukdom, som har varit känd sedan 1950-talet.

Den delas upp i typerna klad 1 och klad 2, där den senare finns i varianterna 2a och 2b. Klad 1 tros vara både smittsammare och dödligare än klad 2.

Sjukdomen mpox kallades tidigare för apkoppor (monkeypox på engelska) och har funnits i Afrika länge. Sedan 2022 sprids viruset för första gången i större utsträckning utanför kontinenten.

Symptom är bland annat utslag, blåsor eller sår på bål, armar, ben, händer, fötter, ansikte samt feber. Symptomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen smittar vanligtvis vid nära fysisk kontakt, och har hittills mest omfattat män som har sex med män. Men den kan också spridas via ytor som exempelvis sängkläder eller handdukar.

Den läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor, men kan bli allvarligare för de med nedsatt immunförsvar. Även barn och ungdomar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka.

Mpox är klassad som allmänfarlig sjukdom och ingår i smittskyddslagen. Därmed finns smittskyddsåtgärder på plats, såsom testning, smittspårning och förhållningsregler.

Förra gången WHO klassade mpox – då varianten klad 2 – som ett internationellt hot mot människors hälsa var i juli 2022. Det gällde fram till maj 2023.

Cirka 300 fall orsakade av varianten klad 1 har registrerats sedan 2022.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet