Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det första fallet av mpox i Sverige har konstaterats, meddelar socialminister Jacob Forssmed (KD). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Första bekräftade fallet av nya mpox-varianten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ett konstaterat fall av den mer smittsamma typen av mpox-viruset.

– Fallet är det första som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten, säger Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Tolv frågor om mpox

Den drabbade personen sökte vård i Stockholmsområdet, och har bekräftats med den mer smittsamma mpox-typen som heter klad 1.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det den första personen som diagnostiserats med klad 1 utanför den afrikanska kontinenten.

– Den drabbade personen har smittats under en vistelse i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av klad 1, säger Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Den drabbade personen vårdas och har fått förhållningsregler enligt ”gällande direktiv”.

– Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort. Men en ny bedömning väntas inom kort, säger Olivia Wigzell.

Anses vara dödligare än tidigare variant

Klad 1, som framför allt sprids i Demokratiska republiken Kongo och på andra håll i Afrika, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten ”klad 2”, vars spridning tog fart 2022.

Världshälsoorganisationen WHO klassar mpox-utbrotten som en global nödsituation. Statsepidemiolog Magnus Gisslén betonar att infektionen ska tas på allvar.

– Man bedömer att risken för spridning på den afrikanska kontinenten är stor, men att det även finns risk för spridning utanför och att resurser ska fördelas mellan de här länderna, säger han.

– Det är en oroväckande utveckling.

”Ska varken överskatta eller underskatta”

Trots att varianten klad 1 bedöms vara mer smittsam, säger Magnus Gisslén att data från vissa av de drabbade länderna är bristfällig, och att det kan finnas stora mörkertal.

– Att vi nu ser ett fall i Sverige är inte oväntat, det är en epidemi som vi har följt under lång tid. Man ska varken överskatta eller underskatta riskerna, säger han.

Till skillnad från covid-19 är mpox inte ett nytt virus, vilket enligt Gisslén är betryggande.

– Det är ett känt virus till skillnad från covid som var ett helt nytt virus. Så någon jättestor pandemi tror vi inte att det ska bli.

Sverige har lager med vaccin

Enligt socialminister Jakob Forssmed (KD) har Sverige en god beredskap för mpox-viruset och följer frågan noga.

– Regering gav redan före sommaren Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa tillgången till vaccin mot mpox och det finns nationella lager med vaccin i beredskap, säger Jakob Forssmed.

Folkhälsomyndigheten fick tidigare i uppdrag att även säkerställa tillgången till antivirala läkemedel.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

MPOX OCH WHO:S VARNING

Mpox delas upp i typerna klad 1 och klad 2, där den senare finns i varianterna 2a och 2b.

Sjukdomen mpox kallades tidigare för apkoppor och har funnits i Afrika länge. Sedan 2022 sprids viruset för första gången i större utsträckning utanför kontinenten. Utbrottet har hittills mest omfattat män som har sex med män.

Symtom är bland annat blåsor eller sår på bål, armar, ben, händer och fötter, samt i ansiktet.

Förra gången WHO klassade mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa var i juli 2022, vilket gällde fram till maj 2023.

Klassificeringen, som tidigare utfärdats sju gånger, innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne, och att det behövs samordnade åtgärder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet