SVT Nyheter reder ut vad vi vet och vad vi inte vet om infektionssjukdomen mpox. Foto: Jeenah Moon/AP/TT

Det här vet vi om mpox

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av den nya varianten av mpox har nu upptäckts i Sverige. WHO har klassat utbrottet av mpox som internationellt hälsonödläge. SVT Nyheter reder ut vad vi vet och vad vi inte vet om mpox.

När kom det till Sverige?

Mpox har funnits i Sverige sedan 2022. Under 2024 har en ny typ av viruset spridits i centrala och södra Afrika. Den 15 augusti 2024 bekräftades det första fallet av den nya typen i Sverige.

Spridning av mpox

Vad är mpox?

En sjukdom som orsakas av infektion med mpox-virus. Viruset är besläktat med smittkoppor. Det har störst spridning i centrala och södra Afrika.

Typen klad 2 fick stor spridning globalt 2022, med 300 bekräftade fall i Sverige. Den nya typen klad 1 har fått större spridning på senare tid.

Den nya typen anses smittsammare och dödligare.

Hur smittar det?

Den vanligaste smittvägen var fram till 2022 från djur till människa. Sedan dess har viruset spridits i ett globalt utbrott. Den vanligaste smittvägen har varit fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person.

Det finns ett fåtal fall där någon smittats via till exempel sängkläder och sexleksaker som varit i nära kontakt med en infekterad.

”Ett flertal rapporter indikerar också att klad 1 är mer smittsam, med risk även för icke-sexuell smitta vid nära kontakter”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Vilka är symptomen?

Utslag, blåsor och sår på huden är vanliga symtom, ofta är de milda. Feber och svullna lymfkörtlar förekommer också.

Om smittan överförs sexuellt så kan blåsor uppstå kring könsorgan och runt analöppningen.

Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Sjukdomen läker oftast av sig själv inom två till fyra veckor. I vissa fall kan man behöva läggas in på sjukhus och i sällsynta fall är viruset dödligt.

Finns det vaccin?

Existerande vaccin mot smittkoppor ger ett skydd på uppemot 85 procent även mot mpox, enligt amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Den allmänna vaccineringen mot smittkoppor upphörde i Sverige 1976 och den del av befolkningen som fått vaccin mot smittkoppor väntas fortfarande ha en viss immunitet.

Vad innebär allmänfarlig sjukdom?

När en sjukdom klassas som allmänfarlig omfattas den av smittskyddslagen vilket gör att upptäckta fall måste anmälas till regionala smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten för smittspårning samt att regeringen kan vidta smittskyddsåtgärder vid behov.

Hur kan man förebygga smittspridning?

Om man har symptom och misstänker att man varit i kontakt med någon smittad, ska man kontakta vården så att de kan utreda smittkedjan.

Tolv frågor om mpox

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet