Infektionsläkaren om mpox: Orsakar störst problem i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

WHO har utlyst globalt hälsonödläge och ett fall av sjukdomen har konstaterats i Sverige. Men mpox riskerar inte att bli en ny pandemi, enligt Folkhälsomyndigheten och andra sakkunniga. Och den verkliga krisen är inte här, menar infektionsläkaren Helena Hervius Askling.

– Det är en väldigt låg risk att det här ska sprida sig i Sverige, säger hon.

Världshälsoorganisationen (WHO) har utlyst globalt hälsonödläge, efter att en ny variant av mpox, klad 1, har fått spridning, framförallt i Demokratiska republiken Kongo och på andra håll i Afrika.

Spridning av mpox

Ett fall av den mer smittsamma typen – det första utanför den afrikanska kontinenten – konstaterades under torsdagen i Sverige. Något som gav upphov till rubriker i flera internationella medier.

Tre fall har även bekräftats i Pakistan, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är dock oklart vilken variant av sjukdomen det rör sig om.

Ett känt virus

Statsepidemiolog Magnus Gisslén betonar att infektionssjukdomen ska tas på allvar. Och kanske har utvecklingen fått någon att fråga sig: Finns det skäl att vara orolig? Är det risk för att det blir som med covid-19?

– Det är ett känt virus till skillnad från covid som var ett helt nytt virus. Så någon jättestor pandemi tror vi inte att det ska bli, säger Gisslén.

Den bilden delar Helena Hervius Askling, docent i infektionssjukdomar på Karolinska Institutet och expertkoordinator för infektionssjukdomar och vaccinberedskap vid Centrum för hälsokriser. Till skillnad från covid är mpox inte heller någon luftvägssmitta, utan smittar via nära kontakt med dem man lever med.

– Så det är kanske inte att det sprids lättare och muterar som vi ska vara mest oroliga för nu, utan det är att hjälpa till där sjukdomen orsakar störst problem, och det är i Kongo, säger hon.

– Det är en väldigt låg risk att det här ska sprida sig i Sverige. Även om vi kommer ha enstaka fall i Sverige och andra europeiska länder är det ingenting som man behöver oroa sig för.

”Verkar som att barn drabbas hårdare”

Rädda Barnen, som är på plats i Kongo-Kinshasa, larmar om att barn löper fyra gånger större risk att avlida av sjukdomen än vuxna.

– Vi vet ganska lite om det just nu, för det händer i ett land som är otroligt fattigt, har en otroligt undermålig sjukvård. Men det verkar som att barn drabbas hårdare och dödligheten hos de små barnen är runt 10 procent, säger Hervius Askling.

I Sverige finns etablerade smittskyddsåtgärder på plats samt tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.

Hur kan sjukdomen eventuellt drabba barn i Sverige? Är det farligt när man är gravid? Vad innebär globalt nödläge? Hör fler svar på frågor om mpox i videosnurran ovan.

Man smittad av mpox

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Biyangwe Kakuru, en av de som drabbats av mpox i Kongo-Kinshasa. Foto: Reuters

Vad är MPOX?

Mpox är en virussjukdom, som har varit känd sedan 1950-talet.

Den delas upp i typerna klad 1 och klad 2, där den senare finns i varianterna 2a och 2b. Klad 1 tros vara både smittsammare och dödligare än klad 2.

Sjukdomen mpox kallades tidigare för apkoppor (monkeypox på engelska) och har funnits i Afrika länge. Sedan 2022 sprids viruset för första gången i större utsträckning utanför kontinenten.

Symptom är bland annat utslag, blåsor eller sår på bål, armar, ben, händer, fötter, ansikte samt feber. Symptomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen smittar vanligtvis vid nära fysisk kontakt, och har hittills mest omfattat män som har sex med män. Men den kan också spridas via ytor som exempelvis sängkläder eller handdukar.

Den läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor, men kan bli allvarligare för de med nedsatt immunförsvar. Även barn och ungdomar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka.

Mpox är klassad som allmänfarlig sjukdom och ingår i smittskyddslagen. Därmed finns smittskyddsåtgärder på plats, såsom testning, smittspårning och förhållningsregler.

Förra gången WHO klassade mpox – då varianten klad 2 – som ett internationellt hot mot människors hälsa var i juli 2022. Det gällde fram till maj 2023.

Cirka 300 fall orsakade av varianten klad 1 har registrerats sedan 2022.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Inresande i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spridning av mpox

Mer i ämnet