Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Strömmer är i dag på plats i Danmark för att diskutera gängkonflikten med sin danska motsvarighet Foto: Johan Nilsson/TT

Dansk-svenska samarbetet ska utökas – efter möte i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Det dansk-svenska samarbetet mot gängkriminalitet ska växlas upp. Bland annat planeras det att sättas press på techjättarna för att stoppa den organiserade brottslighetens missbruk av digitala kanaler.

– Vi har ett genuint gemensamt intresse och ansvar att trycka tillbaka de kriminella gängen, säger Gunnar Strömmer (M) på en gemensam presskonferens.

Under onsdagen har Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh haft ett möte med sina danska motsvarigheter i Köpenhamn för att fördjupa det svensk-danska polisiära samarbetet.

Det man har kommit överens om är följande punkter:

Svenska kriminella i Danmark
  • Förstärka samarbetet genom intensifierat informationsutbyte.
  • Intensifiera insatserna mot missbruk av digitala kanaler för organiserad brottslighet bl.a rekrytering av av barn och unga.
  • Förstärka samarbetet med tredjeländer.
  • Förstärka utbytet av erfarenheter om förebyggande insatser.
  • Straffen för personfarliga brott bör spegla brottets allvar.
  • Förstärka insatser mot möjliggörare.

”Vi står tillsammans”

På en presskonferens efteråt säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard:

– Vårt budskap till gängmedlemmarna är tydligt. Ni ska inte kunna gömma er. Vi kommer använda alla redskap vi har för att slå ner på er kriminalitet.

Poängen med dagens möte är att kunna lägga i en högre växel och intensifiera de gemensamma insatserna, enligt Gunnar Strömmer.

– Den här brottsligheten underminerar tryggheten för allmänheten. I förlängningen hotar den våra fria och öppna samhällen.

Sätta press på techjättarna

Bland annat vill Sverige och Danmark intensifiera insatserna mot missbruk av digitala kanaler för organiserad brottslighet och rekrytering av barn och unga. Bland annat ska man kalla in plattformarna till en gemensam diskussion.

På en direkt fråga om hur man ska få techjättarna att agera svarar Strömmer:

– Jag ska vara ärlig och säga att av alla punkter vi listar i det här dokumentet är det här en av de svårare. De plattformar vi talar om bedriver förstås ett arbete för att beivra brottslighet i sina sammanhang. Däremot är det en berättigad fråga: om man investerar tillräckligt med resurser i det, om man är tillräckligt proaktiv i det?

De två justitieministrarna lyfte även betydelsen för att samarbeta med tredjeland för att komma åt toppskikten i de kriminella gängen.

– Vi kan stärka samarbetet med tredjeland för att komma åt ledarskiktet i de kriminella gängen, de som sitter på bekväma adresser och ofta under soliga förhållanden, och beställer de grova brotten, säger Strömmer.

Här kan du se hela SVT:s sändning om det utökade samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet