Delad bild. Vänster: textmeddelanden från Pete Hegseth och Michael Waltz. Höger: JD Vance, Pete Hegseth och Mike Waltz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det som hände under den första chattläckan, som fick namnet ”Signal-gate”? SVT sammanfattar turerna i videon. Foto: AP

Pete Hegseth delade krigsplaner i ännu en gruppchatt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Pete Hegseth delade detaljer om amerikanska anfall mot Huthierebellerna i en gruppchatt med familjemedlemmar, avslöjar New York Times.

I samband med att amerikanska krigsplaner läckte genom en gruppchatt där säkerhetsrådgivaren Mike Waltz råkat bjuda in chefredaktören för tidningen The Atlantic, ska Hegseth även ha delat planerna i en Signalgrupp med sin innersta krets.

Bland annat Hegseths fru och bror fick se tidsangivelser över flyganfall mot Huthierebellerna, uppger fyra källor för NYT.

Chattläckan i USA

Producent på Fox News

Pete Hegseths fru, Jennifer Rauchet, är producent på Fox News och inte en del av försvarsdepartementet. Hon fick ändå se krigsplanerna. Rauchet har flera gånger kritiserats för att ha fått medverka på sin makes känsliga möten med utländska ledare, enligt NYT.

Hegseths bror Phil samt ministerns personliga advokat Tim Parlatore, har visserligen anställningar på Pentagon men inte sådana som förklarar varför de skulle få information om attackplaner, skriver tidningen.

Till skillnad från den förra läckan av amerikanska stridsplaner var detta inte ett misstag. Den gången uppges Mike Waltz ha råkat bjuda in journalisten Jeffrey Goldberg, men Hegseths grupp ska ha existerat en längre tid. NYT skriver att gruppchatten ska ha hetat ”Defense | Team Huddle”, på svenska ungefär ”försvar | lagsnack”, och Hegseth ska ha haft tillgång till den på sin privata telefon.

”En månad av totalt kaos”

Från början användes chatten för att diskutera administrativa frågor och schemaläggning. Till gruppen bjöds, förutom redan nämnda personer, ett dussintal av Hegseths närmsta rådgivare in. Bland de inbjudna fanns Dan Caldwell and Darin Selnick, vilka förra veckan fick sparken efter att de anklagas för att ha läckt känslig information från Pentagon.

En källa med insyn berättar för New York Times att Hegseth ska blivit avrådd att diskutera känslig krigsinformation i Signalgruppen två dagar före händelsen.

Pentagons tidigare talespersonen, John Ullyot, skriver i en debattartikel att Hegseth borde avgå. ”Det var varit en månad av totalt kaos på Pentagon”, skriver Ullyot som även kallar Hegseth för sin vän.

”Inget hemligstämplat”

Pentagons talesperson Sean Parnell har inte ställt upp på en intervju med NYT inför avslöjandet. Han uttalade sig dock efteråt på X.

”Den Trump-hatande median fortsätter att vara besatta av att förstöra alla som är engagerade i President Trumps agenda... Det fanns ingen hemligstämplad information i någon Signalchatt”, skriver han.

Pete Hegseth menade efter den förra chattläckan att det som delades inte var krigsplaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chattläckan i USA

Mer i ämnet