Debattörer i Aktuelltstudion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen möttes Ardalan Shekarabi (S) och Gunnar Strömmer (M) i aktuelltstudion. Foto: SVT

Strömmer om svenska kriminella i Danmark: ”Danskarna har haft rätt”

Uppdaterad
Publicerad

I en pågående konflikt mellan två rivaliserande Köpenhamnsgäng spelar svenska ”barnsoldater” en central roll.

Nu vill danska politiker att Sverige agerar för att stoppa våldsvågen i grannlandet.

– Politiker i Danmark, från vänster till höger, som har sagt att Sverige länge försummat brottsligheten och segregationen har haft rätt, säger Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M).

I Danmark har man sedan ett par veckor bland annat infört starkare gränskontroller och bevakning. Men nu sätter man också press på svenska politiker att agera.

På onsdagen åker Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh till Köpenhamn för att diskutera saken.

Svenska kriminella i Danmark

– Vi kommer gemensamt att diskutera insatser för att trycka tillbaka utvecklingen som drabbar medborgare i Danmark och Sverige, säger Gunnar Strömmer (M) i SVT:s Aktuellt.

Ökad press på techjättarna

Antalet barn under 15 år som misstänks för inblandning i mordplaner har mer än tredubblats sen förra året, enligt nya siffror från Åklagarmyndigheten. Som SVT:s granskning tidigare i veckan visat sker en stor del av rekryteringen av unga våldsutförare på sociala medier och i krypterade chattar.

Gunnar Strömmer medger att en del i kampen mot den grova brottsligheten handlar om att sätta press på techjättarna.

– Det är en sak vi kommer diskutera i morgon jag och min danska kollega, säger Strömmer.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) menar att mer än diskussion bör göras på den fronten. Han säger att det krävs konkret lagstiftning, både nationellt och i EU:

– Jag tänker att det har varit för mycket möten och det är dags att vi använder verktygen som vi faktiskt har, säger han.

– Bolagen måste ta sitt ansvar. De måste tvingas att ta sitt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet