Astrid Søndberg, kriminalreporter på danska TV2 om skjutningarna i Köpenhamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Astrid Søndberg, kriminalreporter danska TV2, om gränskontrollerna mot Sverige och läget i Danmark efter skjutningarna i Köpenhamn. Foto: SVT

Kriminalreportern: Svenska tonåringar utför torpedjobb i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera skjutningar och incidenter där unga svenskar har gripits i Danmark inför man nu strängare gränskontroller mot Sverige.

– Vi har inte tidigare sett det i Danmark, att man kan beställa unga svenskar via sociala medier för att begå mord och allvarlig kriminalitet här, säger kriminalreportern Astrid Søndberg.

Enligt kriminalreportern Astrid Søndberg har den senaste tidens våldsdåd väckt reaktioner i Danmark, både från politiker och allmänhet.

– Man är orolig över att det skulle bli som i Sverige där starkare kriminella värvar folk som inte nödvändigtvis är gängkopplade, men som vill tjäna pengar eller vara en del av någonting större, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Svenska kriminella i Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att regeringen ser ”med största allvar” på situationen.

– Våldsincidenterna på våra gator måste stoppas. Det är helt oacceptabelt. Det här är inte det Danmark vi vill ha, säger hon till danska Ritzau.

Från och med i fredags har Danmark infört stärkta kontroller vid gränsen mot Sverige. Bland annat ökar man de fysiska kontrollerna på tågen över sundet och man kommer också använda sig mer av kameraövervakning.

– Det är inte en gränskontroll där man stoppar alla bilar eller tågresenärer, men det blir en ökad möjlighet till stickprov, säger Astrid Søndberg.

Pågående gängkonflikt

På fredagen meddelar dansk polis att man också upprättar två nya visitationszoner i Köpenhamn som ett ”verktyg för att stävja den pågående konflikten”.

– Det är ett redskap polisen kan ta till när det finns en väpnad konflikt i staden, vilket det gör nu, säger Astrid Søndberg.

– Det är där gänget Loyal to Familia håller till, ett förbjudet gäng som är i konflikt med ett nätverk med starka band till Sverige.

Enligt uppgifter till SVT kan den senaste tidens dåd handla om konflikter mellan det danska gänget Loyal to Familia och personer i Danmark som är allierade med svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

Se den danska kriminalreportern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet