Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har kunnat berätta hur unga pojkar och flickor rekryteras av personer i Sverige för att skickas på betalda våldsuppdrag i Danmark. Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) uppger nu att även kriminella inom landet försöker anlita svenskar för att utföra brott. Foto: DR

Danmarks justitieminister: Kriminella rekryterar ”barnsoldater” från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har fem svenskar gripits misstänkta för grova våldsdåd i Danmark. Landets justitieminister bekräftar samtidigt att danska kriminella vid ett tjugotal tillfällen har försökt rekrytera ”barnsoldater” från Sverige.

Enligt uppgifter till SVT är den våldsupptrappning som nu sker kopplad till narkotikastölder och falangstrider mellan svenska och danska gängkriminella.

I tisdags grep Köpenhamnspolisen två svenskar i 25-årsåldern som är misstänkta för en sprängning vid en kiosk i danska huvudstaden. Ytterligare tre svenska tonåringar – mellan 16 och 17 år – har häktats efter skottlossningar, i staden Kolding i södra Danmark och i Köpenhamn.

På torsdagskvällen sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i stadsdelen Nørrebro och en kvinna skottskadades. Enligt dansk polis kan man inte att utesluta att händelsen är kopplad till det pågående våldet där svenska medborgare är involverade.

Svenska kriminella i Danmark

Falangkonflikter

Enligt uppgifter till SVT kan den senaste tidens dåd handla om konflikter mellan personer i Danmark som är allierade med svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”, och det danska gänget Loyal to Familia.

Den nu våldsamma konflikten uppges ha inletts efter att Abdo-falangen, enligt källor, blivit bestulen på flera hundra kilo hasch längs smuggelrutten. Som ett led i upptrappningen har flera tonåringar och unga personer mot betalning skickats på olika uppdrag över Öresund.

Rekryteringen har bland annat skett i krypterade chattar och sociala medier som Telegram, Instagram och Tiktok. Där sätts priser på rivaler och pengar erbjuds till frivilliga som vill ”tjäna pengar snabbt” genom att ta på sig att utföra mord och våldsbrott.

”Köper lönnmördare”

Dansk polis har också varnat för att svenska tonåringar anlitas av kriminella gäng i Danmark. Något som bekräftades av landets justitieminister Peter Hummelgaard i danska TV2 på torsdagen.

– Vi har varit vana vid att se konflikter utspela sig i kriminella miljöer. Det nya är att vi även har att göra med danska kriminella grupperingar som köper lönnmördare, barnsoldater från Sverige, där det går att rekrytera dem för att utföra uppgifter i Danmark, säger Hummelgaard.

Enligt honom finns det 25 exempel på försök till detta sedan i april i år.

– Det positiva är att i en stor del av fallen har den danska polisen lyckats förebygga och ingripa innan något har hänt.

På fredagen meddelar dansk polis att man upprättar två nya visitationszoner i Köpenhamn som ett ”verktyg för att stävja den pågående konflikten”. Svensk och dansk polis har också inlett ett fördjupat samarbete.

Diamant Salihu och gruppchattar där morduppdrag i Danmark annonseras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svensk kriminalitet har gått på export”, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om gruppchattarna där morduppdrag annonseras ut. Hör mer i klippet. (Japp/jappa är slang för att mörda, reds. anm.) Foto: SVT

Fakta: Så döms personer med gängkopplingar i Danmark och Sverige

När brott i Danmark kopplas till gängkriminalitet kan man dömas till dubbelt så hårda straff. Det gäller 15-åringar och uppåt.

Något sådant finns inte i Sverige. För personer mellan 15-17 år som begår allvarliga brott, som exempelvis mord, finns straffet sluten ungdomsvård.

2019 skedde ett dubbelmord i danska Herlev och fem medlemmar ur det svenska gänget Dödspatrullen dömdes. De två yngsta, båda 17 år vid brottstillfället, dömdes till 16 års fängelse.

I Sverige är det sedan juli 2023 straffbart att involvera personer som är under 18 år i brott eller brottslig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet