Diamant Salihu och gruppchattar där morduppdrag i Danmark annonseras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svensk kriminalitet har gått på export”, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om gruppchattarna där morduppdrag annonseras ut. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Svenska tonåringar tar morduppdrag i gruppchattar: ”Söker jappare till Danmark”

Uppdaterad
Publicerad

– Sverige har exporterat sin kriminalitet till Danmark.

Det sa SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i SVT:s Morgonstudion på torsdagen. I chattar i olika sociala medier finns annonser som raggar folk som kan tänka sig att mörda på andra sidan sundet.

”Jappare behövs Danmark halv mille finns att hämta (500k)”

Texten kommer från en chatt på Telegram i en grupp med många följare.

– I de här chattarna som finns på många plattformar efterlyser man folk som vill åta sig mord och sprängningar, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

I chattarna efterlyses också allt från målvakter i bedrägerier till köpare av narkotikapartier.

Flera svenskar gripna i Danmark

På tisdagen grep Köpenhamnspolisen två unga svenskar som är misstänkta för en sprängning i den danska huvudstaden.

Den senaste veckan har det skett ytterligare tre gripanden av svenskar i Danmark, där de misstänkta tros vara inblandade i skjutningar.

Bråk om narkotikasmugglingen

Varför åker då ungdomar från Sverige till Danmark för att spränga och skjuta? Enligt Diamant Salihu handlar det om kontrollen över narkotikasmugglingen. Danmark är ett viktigt transitland för narkotikan som ska smugglas till Sverige.

– Det som hänt nu är att danska gäng gått in och lagt beslag på viktiga stora laster från olika svenska gäng. Det är det som ligger bakom den senaste tidens eskalering.

I Sverige rekryteras väldigt unga, ofta sköra, pojkar och flickor som sedan skickas på uppdrag i Danmark.

– Det som de inte förstår är att de riskerar väldigt hårda straff i Danmark. Det spelar ingen roll att de är under 18 år. De riskerar långa fängelsestraff och det måste de begripa, säger Diamant Salihu.

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu chattade med SVT:s läsare om den senaste tidens skjutningar och pågående gängkonflikter i landet. Läs chatten nedan.

Chatta med Diamant Salihu om senaste tidens våldsdåd

Per Åke • Det känns som att Sverige har blivit översvämmat av kriminella som styr på våra gator. Det verkar som att lagen inte längre räcker till för att skydda oss vanliga medborgare. Vet du om det finns några nätverk eller grupper som agerar utanför lagen för att bekämpa de kriminella? Jag är desperat efter att få tillbaka tryggheten i mitt liv.

Förstår att du känner oro, många gör det, och lyckligtvis drabbas inte den stora majoriteten av gängvåldet.

I tex Mexiko har civilbefolkningen beväpnat sig för att göra väpnat motstånd mot kartellerna.


Mexico legalizes vigilante groups in Michoacan, welcomes them in fight against drug cartels - CBS News

Nu gick vi på övertid här och jag har inte hunnit svara på alla era frågor - det är måånga som skrivit. Men jag tackar för den här gången!

Mathias • Hej, varför diskuteras inte legalisering av cannabis? Om cannabis legaliseras försvinner en av de största inkomsterna för gängen. Dessutom blir ungdomar som testar cannabis brännmärkta för livet då de åker dit.

Den diskussionen finns redan i Sverige och i Tyskland har man legaliserat cannabis. Kritiker menar att det skulle öppna för tyngre droger, samtidigt som drogen är en viktig intäktskälla för gängen. Det är tex hasch som ska ha stulits i Danmark som föranlett eskaleringen med barnsoldater som vi diskuterar dessa dagar. Oavsett ska det bli intressant att följa utvecklingen i Tyskland.


Många frågetecken när cannabis legaliseras i Tyskland | SVT Nyheter

Emma • Vad gör skolan i detta läget som påverkar denna utveckling? Vad kan de göra bättre?

Jobba med attityder. I Järvaområdets kommunala grundskolor jobbar man tex med att lära barnen i åk fyra att hantera konflikter.

Här har professor Amir Rostami och hans kollegor faktiskt kollat på forskning och föreslagit åtgärder som visat sig fungera.


Ny rapport: Så ska gängbrottsligheten förebyggas | SVT Nyheter

Amir Rostamis sommarprat i år är väldigt intressant apropå detta ämne.


Amir Rostami 5 augusti 2024 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio


Marie • Hej, tack för det bra jobb du gör! Skulle media kunna göra mer för att tydliggöra vad vi i Sverige tycker om kriminell verksamhet, t ex att på ett pedagogiskt sätt förklara varför vi inte vill ha droger, vapen, våld osv, som dessa ungdomar nu tycker är så häftigt. Det behövs ett attirydskifte, och det kan inte polis och sociala klara av.

Bra fråga! Attitydskifte är intressant. Men jag har själv inget svar på hur det skulle göras, men förmodligen kräva ett systematiskt arbete från tidig skolålder och uppåt för att jobba med moral och konflikthantering, machoism i kombination till att få barn att klara skolan, se till att de får rätt vård mot psykisk ohälsa och bra kriminalvård så att de kommer bättre ut än när de åkte in.

J-Å • @Diamant. Jag upplever absolut dig som saklig!

Tack!

Emma • Jag jobbar med unga inom socialtjänsten och möter många kriminella. Jag blir förfärad av utvecklingen som skett de senaste åren. Hur ska vi kunna återfå en hoppfullhet? Vad kan man som enskild individ göra för att stoppa denna utveckling?

Erbjud goda förebilder, inspirera till att klara skolan, försök visa verkligheten av gangsterkulturen. Lycka till med ditt viktiga arbete!

Siffris • Behöver man vara orolig för gängkriminalitet om man bor i ett säkert område?

Du kan ju få inbrott, eller att kriminella kommer dit för att få sina pengar för drogerna som konsumeras av grannen.

L-O Bergman • Kan man inte spåra tillbaka till 80 talet när all samhällsservice försvann i stora delar av samhället och framförallt i städernas ytterkanter.

Glömde säga i tidigare svar: Detta är också en av orsakerna som återkommit när jag försökt förstå varför vi hamnat i den här situationen.

CL • Pratar vi 20 år innan denna katastrofala utveckling för Sverige blivit kontrollerbar?

Det lär ta tid att bryta gangsterkulturen som fått fäste. Hur länge får gärna andra resonera kring.

Marcus • Varför kommer man inte åt gängens och gängledarnas pengar? De borde rimligtvis leva över sina deklarerade inkomster, dyra kläder, bilar, bostäder mm. Är det lagstiftningen som inte tillåter det eller är det ett samarbetsproblem mellan myndigheter?

Vissa har sina miljoner investerade i ett hus i Bodrum, i en lägenhet i Dubai, och dit räcker inte rättsväsendets långa arm, än så länge. Bla pga att sådant samarbete saknas med aktuella länder.

Ryggen på en dansk polis där det står ”Politi”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den senaste tidens gripanden av svenskar i Danmark så det kommer en dansk polis inom kort att permanent arbeta på plats i Malmö. Hör mer i videon. Foto: DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet