Ryggen på en dansk polis där det står ”Politi”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom kort kommer en dansk polis att permanent arbeta på plats i Malmö. Det kan även bli aktuellt med nya gränskontroller – hör mer om det i videon. Foto: DR

Dansk polis placeras permanent i Malmö – och svensk polis i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Svensk och dansk polis inleder nu ett fördjupat samarbete för att gemensamt försöka stoppa den grova kriminaliteten. En dansk polis ska placeras i Malmö – medan en svensk polis flyttar in i ett polishus i Köpenhamn.

Beskedet kom efter den senaste tidens skjutningar och sprängdåd i Danmark, då flera svenskar gripits av dansk polis.

– Det viktigaste nu är att få stopp på att svenska barnsoldater utnyttjas för uppdrag i Danmark, säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S).

Svenska kriminella i Danmark

Flera svenskar gripna efter våldsdåd i Danmark

På tisdagskvällen greps en svensk man och en kvinna i 25-årsåldern på Malmösidan av Öresundsbron, misstänkta för ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn.

På tisdagen häktades också en 17-årig svensk pojke misstänkt för mordförsök efter en skjutning mot en 18-åring i Frederiksberg i Köpenhamn.

Ytterligare två svenskar, 16 och 17 år gamla, har häktats misstänkta för inblandning i två skottlossningar förra onsdagen i Nørrebro i Köpenhamn och i Kolding.

Två svenskar i 25-årsåldern greps på tisdagskvällen av dansk polis misstänkta för ett sprängdåd mot den här närbutiken i Köpenhamn. Foto: DR

Dansk polis stationeras i Malmö

På tisdagen meddelade Danmarks justitieminister att en dansk polis kommer att stationeras permanent i Sverige.

– Inom kort ska även en svensk polis flytta in i ett polishus i Köpenhamn, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Danmark öppnar även för att införa gränskontroller mot Sverige.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet