Sprängningen inträffade vid en kiosk på Hans Knudsens plats i Köpenhamn. Foto: Steven Knap/Scanpix Denmark/TT

Två svenskar gripna efter sprängning i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamnspolisen har gripit två personer i Sverige, misstänkta för en sprängning i Köpenhamn på tisdagskvällen.

Enligt uppgifter till SVT har de gripna tidigare under dagen kört från Sverige in i Danmark med en svenskregistrerad bil. Svensk polis bekräftar för SVT att det rör sig om två svenska medborgare.

Sprängningen inträffade vid en kiosk på Hans Knudsens plats, i Köpenhamn, på tisdagskvällen. Enligt Köpenhamnspolisen exploderade det efter att ett föremål kastats in i kiosken.

”Som ett resultat av vår utredning har vi nu gripit två misstänkta i detta ärende. De två gärningsmännen har gripits i Sverige”, skrev den danska polisen på X, strax efter kl 22 på tisdagskvällen.

Svenska kriminella i Danmark

Ingen uppges ha skadats i explosionen.

De två gripna är svenskar

Två personer greps på svenska sidan av Öresundsbron, efter att dansk polis följt efter en misstänkt bil.

– Det är en man och en kvinna som båda är i 25-årsåldern ungefär, säger Hannes Kinnunen, jourutredningsbefäl vid polisen i Malmö, till Sydsvenskan.

Polisens presstalesperson Nils Norling bekräftar för SVT Nyheter Skåne att de två gripna är svenska medborgare och att de ska utlämnas till Danmark.

Under natten till torsdag hittades en man i 50-årsåldern skjuten i Laholm, med skador som bedöms som allvarliga. En av personerna som greps efter sprängningen i Köpenhamn står skriven på adressen där skjutningen i Laholm inträffade.

Under torsdagen meddelade åklagare att de två svenska medborgare, som är misstänkta för en sprängning i Köpenhamn, kommer utlämnas från Sverige till Danmark,

Dansk minister vill ha dansk polis i Sverige

Den senaste veckan har det skett tre gripanden efter skottlossningar i Danmark där svenska tonåringar är misstänkta för brotten.

Nu ger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) besked om att dansk polis ska placeras i Sverige och öppnar även för att gränskontroller kan komma att införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet