En person grips av dansk polis. Till höger polismästaren på Noa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett relativt nytt fenomen” – hör polismästaren Håkan Wall på Noa om gängens rekrytering av unga svenskar. Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix, SVT

Svensk man gripen med handgranater i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig svensk man har häktats efter att han greps med två handgranater i Köpenhamn på tisdagen.

Polisen misstänker att mannen har rekryterats för att begå brott i Danmark, rapporterar danska TV2.

Dansk polis grep mannen i området Tingbjerg i Köpenhamn på tisdagskvällen. Köpenhamnspolisen bekräftade på onsdagen att man hade hittat två handgranater på den svenska medborgaren som gripits.

Enligt uppgifter till SVT är mannen hemmahörande i Småland.

Svenska kriminella i Danmark

Svensk polis misstänker att mannen har rekryterats för att begå brott i Danmark och är tidigare känd hos svensk polis, enligt TV2.

Efter en häktningsförhandling bakom stängda dörrar beslutade domaren att häkta mannen i fyra veckor. Mannen har erkänt innehav av granaterna men förnekar att han hade för avsikt att använda dem i Köpenhamn.

Misstänkt för två brottsrubriceringar

– Det finns skälig misstanke om att han är skyldig till de två åtalspunkter som vi har väckt, säger åklagaren Astrid Helmsø till tv-kanalen och fortsätter:

– Den ena är att han har haft de två handgranaterna på allmän plats, men också att han har försökt detonera handgranaterna i Köpenhamnsområdet.

Förutom 25-åringen greps på tisdagen också en 21-årig svensk man i Sverige på begäran av dansk polis, enligt TV2.

Förra veckan greps en 24-årig svensk kvinna och en 24-årig svensk man. De häktades sedan misstänkta för försök till mord, efter att ha kastat en handgranat i en kiosk i Österbro i Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet