E4:an kommer som vanligt att vara en pulsåder för långväga resande. Under midsommar väntas mer trafik än vanligt i Mälardalsområdet upp mot Dalarna och de traditionella midsommarfirandena i Siljansområdet – på exempelvis riksväg 50 och 70 samt E16 från Gävle.
-Ju närmare Siljan man kommer desto smalare blir vägarna. Då får man räkna med en del köer, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Mer trafik än vanligt väntas även vidare på E4:an mot Sundsvall och längs ostkusten, samt in mot Åreområdet. I de södra delarna av landet är E22:an från Norrköping ner mot Kalmar en klassiker i de här sammanhangen, enligt Bengt Olsson.
Ovanför Göteborg
När det gäller det lite kortare resandet väntas många färdas på delar av E6:an från Malmö upp mot Strömstad, då många populära sommarorter finns längs vägen.
-Framförallt är det alltid lite utmaningar när man kör ut på mindre vägar som tar en till exempelvis Båstad, Halmstad, Tylösand eller Falkenberg. Ännu värre blir det när man kommer ovanför Göteborg. Där är det ganska smala vägar och ganska kurvigt.
Bengt Olsson trycker dock på att man inte ska undvika de större, mer trafikerade vägarna i midsommar. Oftast är de också de säkraste.
Olycksdrabbad hemresa
Förra året omkom sex personer i midsommartrafiken. Dessutom skadades 190 personer allvarligt eller lindrigt, enligt siffror från Transportstyrelsen.
Just torsdagen är den dag när flest olyckor med personskador brukar ske.
-Men de mest allvarliga olyckorna har skett på hemresan om vi tittar tillbaka. Trafiken är inte lika tät då, men var utvilad när ni sätter er bakom ratten och var inte så hård på gaspedalen, säger Bengt Olsson.
Tänk på detta inför bilfärden
Starta resan i god tid. Resan kan ta längre tid än vanligt om det är mycket trafik. Starta tidigare i stället för att köra fortare.
Välj mötesfria vägar i den mån det är möjligt.
Var utvilad, kör alltid nykter och ta regelbundna raster.
Åk inte fortare än hastighetsbegränsningarna.
Använd bälte, håll avstånd och använd inte mobilen när du kör.
Källa: Trafikverket