Natursköna Island är inte bara vackert – för andra året i rad har Island utsetts till världens fredligaste land. Foto: TT

Här är världens fredligaste länder

Uppdaterad
Publicerad

För åttonde gången har världens fredligaste land utsetts och vinnaren är – Island.

Tyvärr faller Sverige från en nionde till en elfte plats på listan.

För andra året i rad anses Island vara världen fredligaste land. Det uppger Institutet för Ekonomi och Fred (IEP) i sin årliga rapport, Global Peace Index.

Norden väldigt fredligt

I den kan man bland annat läsa att Europa är världens mest fredliga region och där är Norden är särskilt väl representerat. Av den fem länderna länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige så är det bara Sverige som hamnar utanför topp tio. Vi får dela på elfte platsen tillsammans med Tjeckien.

Topp fem är oförändrat sedan 2013. Island är etta, följt av Danmark, Österrike, Nya Zeeland och Schweiz.

Så mäts indexet

Fredsindexet mäter global fred med hjälp av tre breda teman: nivån av säkerhet och trygghet i samhället; omfattningen av nationella och internationella konflikter; och graden av militarisering.

Enligt IEP lever vi i det mest fredliga århundradet i mänsklighetens historia, men de senaste sju åren har visat på en anmärkningsvärd försämring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.