Här försöker Kristdemokraterna ta emot anonyma donationer

Uppdaterad
Publicerad

I dolda inspelningar syns två högt uppsatta män inom KD medverka i ett upplägg för att säkra hemliga bidrag till partiets valrörelse. Det avslöjar TV4:s samhällsprogram Kalla fakta, som med hjälp av två förmögna affärsmän granskat hur väl Sveriges riksdagspartier följer lagen om insyn i partiers finansiering.

Lagen om insyn i partiers finansiering skärptes kraftigt år 2018 för att förhindra korruption. Enligt lagen ska varje parti öppet redovisa namnet på varje person som ger mer än 24 150 kronor. Stora anonyma bidrag är förbjudna för att dolda pengar inte ska kunna påverka politikens innehåll.

Men i Kalla faktas granskning ”Partiernas hemliga pengar ger KD:s partisekreterare Peter Kullgren förslag på hur man kan kringgå redovisningskravet – bland annat genom att sprida ut pengarna på flera olika riksdagskandidater.  

– Ifall det är viktigt för dig är jag mån om att det inte är någonting som ska bli offentligt, säger partisekreteraren i ett telefonsamtal till en av affärsmännen.

Lisborg: “Har endast fått offentliga uppgifter” 

Mannen besöker sedan KD:s biträdande partisekreterare och ekonomichef, Robert Lisborg på KD:s kansli inne i riksdagen, med en dold kamera. Här presenterar ekonomichefen olika sätt att dölja givarens identitet. Han föreslår bland annat att mannen skulle kunna “ge 238 kronor per dag i fyra år utan att det finns någon redovisning.” 

Robert Lisborg kommenterar mötet med affärsmannen i ett skriftligt svar:

”Vi har heller inte tagit emot några pengar från den här personen. Givaren har endast fått namnen på toppkandidaterna som finns på våra riksdagslistor vilket är offentliga uppgifter”, skriver han.

Kullgren: “Det är en gråzon” 

När Kullgren konfronteras av TV4 beskriver han donationen som en “gråzon”. 

– Jag konstaterar att det är en gråzon, för man ger pengarna till kandidaten som bedriver sin personvalskampanj, alltså inte partiet, säger han.

Han kommenterar även inslaget i ett inlägg på Facebook. Där skriver han att han ”inte bedömer att man gjort något fel” och säger att partiet ska genomföra en intern granskning med hjälp av sina revisorer.

Genom de båda männen har samtliga partier erbjudits mellan en halv och en hel miljon kronor till sina respektive valkampanjer. Alla partier ingår i granskningen och har fått samma förutsättningar. SVT har sökt Ebba Busch för kommentar.

På torsdag publiceras granskningen i sin helhet, kl. 06.00 på TV4 Play och 20.00 på TV4.

Se Robert Lisborgs möte med den anonyma givaren via en dold kamera i videon ovan. 

Så funkar den nya lagen om insyn i finansiering av partierna

Lagen om insyn i finansiering av partier ger allmänheten insyn i hur partier på central nivå finansierar sin politiska verksamhet och hur deras valkandidater finansierar sina personvalskampanjer. Det här innebär den utökade lagen som trädde i kraft 2018:

  • Skyldighet att redovisa intäkter Partier på regional och lokal nivå och sidoorganisationer till partier måste redovisa sina intäkter. Varje ideell förening inom ett parti eller en sidoorganisation och varje ledamot och ersättare för ledamot ska också redovisa sin verksamhet.
  • Förbud mot anonyma bidrag Det har införts ett förbud mot att ta emot anonyma bidrag till den del värdet överstiger 0,05 prisbasbelopp (2 275 kr för år 2018).  
  • Intäktsredovisning En intäktsredovisning ska ges in till Kammarkollegiet och ha kommit in till kollegiet senast den 1 juli året efter det räkenskapsår eller kalenderår som redovisningen avser. Sanktionssystemet innebär att partierna är skyldiga att redovisa även otillåtna anonyma bidrag.  
  • Offentlig redovisning för allmänheten För att öka transparensen och förenkla för allmänheten ska landsting och kommuner offentliggöra uppgifter om partistöd som de betalar ut genom att publicera informationen på sina webbplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.