– Det är en tragisk situation som vi tvingats in i. Om barn som ska växa upp här inte får ordning på sin skolgång är det fruktansvärt.
Orden är Jan Ulvforsens. Han är samordnare i Filipstads kommun och den som ska se till att det till exempel finns dagisplatser, hemspråkslärare och skolböcker när det plötsligt dyker upp nyanlända barn.
Jag träffar honom vid en byggarbetsplats i centrala Filipstad.
– Här bygger vi en ny förskola med plats för 60 barn. Några är nyanlända andra har kommit hit via anhöriginvandring. Kommer det ännu fler barn kommer platserna inte att räcka.
”Problemet är asylboendena – dem kan vi inte kan styra över”
Vi promenerar bort mot Strandvägsskolans gula tegelbyggnad några hundra meter bort.
– Just nu är 80 av de drygt 200 eleverna här nyanlända, berättar Jan Ulvforsen. I en av förstaklasserna är det faktiskt hälften. Tyvärr misslyckades vi med rekryteringen av personal efter sommaren så nu går vi runt på obehöriga.
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting är Filipstad en av de kommuner som får dra det tyngsta lasset i den svenska flyktingmottagningen. Förutom att man tagit emot ensamkommande barn och deras anhöriga finns här också ett antal asylboenden. Hit skickar Migrationsverket flyktingar som precis kommit till Sverige, just nu finns här nästan 500.
– Vi har under många år tagit emot flyktingar här i Filipstad och det har gått bra. Problemet är asylboendena. Dem kan vi inte kan styra över utan det är Migrationsverket som beslutar var de ska ligga, suckar Jan och pekar på en sprucken neonskylt som visar vägen till Hotell John.
Var tionde invånare nyanländ
Det gamla hotellet är en av tre nya asylboenden som Migrationsverket handlat upp i kommunen. Så fort lokalerna är besiktigade kan det när som helst dyka upp 500 asylsökande till i Filipstad. Var tionde invånare kommer då att vara nyanländ och Jan Ulvforsen har inte en aning om hur han ska få ihop det.
– Tänk dig att Stockholm på kort tid skulle ta emot nästan 100.000 människor, säger han. Det är de proportionerna vi jobbar med om man jämför.
Eftersom flyktingströmmen mot Sverige hela tiden ökar letar Migrationsverket nu med ljus och lykta efter lediga lokaler. Problemet är att de ofta finns i mindre landsortskommuner som har små möjligheter att snabbt skaka fram de resurser som finns.
– Minst 20 procent av dem som kommer brukar vara barn men vi har inte en chans att ta emot dem nu, säger Jan Ulvforsen. Då kommer vi att bryta mot lagen och inte kunna ge barnen rätt till sin utbildning. Det är bedrövligt.