Hon arrangerar ungefär var sjätte vecka en träff på olika platser i kommunen dit de som söker jobb och vill bygga relationer kan komma. Det kallas för Näringslivsuppropet och startades av två entreprenörer i Helsingborg. Idag finns liknande träffar på några andra platser i landet, bland annat i Vellinge.
– Jag tror det här är ett mycket bra komplement till det Arbetsförmedlingen och sociala medier kan erbjuda. Det här ger jobb och praktikplatser, säger Monica Hallworth, rekryterare, Vellinge kommun.
”Bra att komma hit och höra vad de kan erbjuda”
En handfull män från Syrien, som har fått uppehållstillstånd och bor i Vellinge kommun, har kommit till Näringslivsuppropet som den här morgonen hålls på Stora Hammars skola i Höllviken. Där träffar de representanter från olika företag som kan erbjuda jobb och praktikplatser, och föreningar som kan erbjuda aktiviteter och gemenskap.
– Det är bra att komma hit och höra vad de kan erbjuda, säger Firas Kreit, som kom till Sverige för ett par år sedan. Han har studerat geologi i sitt hemland men tror att han ska satsa på ett arbete inom vårdsektorn för att komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Hans vän Mohammad Alkhlees har arbetat som kock i Syrien och vet att det är brist på utbildade kockar i Sverige. Han kämpar med att lära sig svenska för att kunna söka ett jobb.
Lättast få jobb inom omsorgsyrken
Flera av de nyanlända känner till att det är inom skola och omsorg som det kan finnas arbetstillfällen.
– Jag tror absolut att vi kan hitta arbetskraft på ett sådant här möte, säger Jane Lindqvist, gruppledare på Förenade Care i Vellinge.
Hon säger att de som söker måste ha grundläggande svenskkunskaper men de behöver inte ha en vårdutbildning.
– De ska vara sociala och tycka om att arbeta med människor.
Arbetslösheten i Skåne bland utrikesfödda är 25 procent, enligt Arbetsförmedlingens siffror för mars. Den har sjunkit något men ännu är det svårt att tala om ett trendbrott. I Skåne är den totala arbetslösheten bland dem som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen drygt nio procent, det motsvarar drygt 60 000 personer.
Låg utbildningsnivå i Skåne
I riket är arbetslöshetssiffran cirka sju procent. I motsats till landets övriga storstadslän Stockholm och Västra Götaland befinner sig Skånes arbetslöshet på en markant högre nivå.
– Det beror bland annat på att vi har en låg utbildningsnivå och så har det varit sedan 80-talet, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen i Skåne.
Han säger att de som saknar gymnasieutbildning har svårast att få ett jobb. Det är bara fem procent av de arbeten, som anmäls till arbetsförmedlingen, som inte kräver en gymnasieutbildning.