• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emmanuella Sjögren. Foto: Gunilla Fritze

Särskilt svårt för utrikesfödda kvinnor att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre utrikes födda kvinnor som är i arbete än utrikes födda män, det visar flera rapporter från Arbetsförmedlingen. Emmanuella Sjögren i Vellinge kommun är en av dem som väntat länge på ett jobb.

– Det tog sju år innan jag fick ett jobb med en riktig lön. Det är lång tid, säger Emmanuella Sjögren, som bor i Falsterbo med sin familj.

Hon är född i Haiti men flyttade som liten till USA. Där träffade hon sin blivande make och flyttade med honom till Sverige. De bor sedan flera år med sina två döttrar i en villa i Falserbo.

Emmanuella Sjögren tyckte det var tufft att hitta sin plats i Sverige. Hon ville inte bli omhändertagen av sin mans kompisar. Hon ville få ett jobb och skapa sina egna relationer. Idag har hon en yrkesidentitet och flera egna nätverk.

Val 2018 – #dinröst

– Jag arbetade som paralegal (kvalificerad juridisk handläggare) i USA när jag träffade Niklas och har läst på universitetet men det tog tid att lära sig svenska och få ett jobb, berättar Emmanuella.

Jobbar som fotograf och matkreatör

Hon fick en timanställning som modersmålslärare i engelska efter fyra år men det tog ytterligare tre år innan hon fick ett mer permanent jobb med en ”riktigt lön”.

– Det tog sju år, säger Emmanuella och skakar lite på huvudet. Hon tycker att det är alldeles för lång tid.

Idag är Emmanuella Sjögren egen företagare som matkreatör och matfotograf med villan i Falsterbo som bas. Hon älskar att laga mat och att vara kreativ i köket men hon hade inte en tanke på att hennes intresse som skulle bli hennes sysselsättning och försörjning i Sverige.

– Det var viktigt för mig att inte bara vara Niklas fru och mina barns mamma. Jag ville ha min egen identitet som yrkeskvinna i Sverige.

Gick en kurs och köpte en kamera

Hon berättar att hon fick ett ”starta-eget-bidrag”, gick en fotokurs och köpte en kamera. Ett mindre gästrum gjorde hon om till enkel fotostudio. Det har tagit tid men nu vet många i branschen vem Emmanuella är och anlitar henne för matstyling och matreportage.

– Jag märker att många kvinnor, precis som jag, tycker det är svårt att få en identitet i Sverige. I våra hemländer har vi varit ”någon”, haft utbildning och bra jobb. När vi pratar svenska låter vi som femåringar. Det är jobbigt, säger Emmanuella.

Hon uppmanar kvinnor från andra länder som flyttar till Sverige att skaffa nätverk och att tänka om ifall de inte får jobb inom sin gamla profession, den de hade i hemlandet.

– Man måste kämpa. Det har jag gjort och jag har skapat ett liv här, säger Emmanuella Sjögren och visar sitt nästa projekt, en pizzaklubb i det nya uteköket i trädgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet