USA:s utrikesminister Hilary Clinton möttes på lördagskvällen av Carl Bildt och hans hustru Anna Maria Corazza Bildt på Arlanda när hon anlände för ett tvådagars besök i Sverige. Foto: Scanpix

Syrien på agendan när Clinton är i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister är på unikt svenskt tvådagarsbesök. En av flera frågor i överläggningarna med Reinfeldt och Bildt är den svåra situationen i Syrien.

Hillary Clinton anlände vid 18.30-tiden på lördagskvällen i sitt flygplan på Arlanda för ett tvådagars besök. Det är det första bilaterala besöket av en amerikansk utrikesminister i Sverige på 36 år. Senast var när Henry Kissinger var i Stockholm i maj 1976.

När Clinton kämpat sig nedför flygplanstrappan i regn och blåst möttes hon av kramar från både utrikesminister Carl Bildt och hans hustru Anna Maria Corazza Bildt. Därefter steg allesammans in i bilar som åkte från Arlanda in mot Stockholm i kortege.

Söndagen blir intensiv, Clinton håller bland annat överläggningar med Bildt och försvarsminister Karin Enström under en båttur i Stockholms skärgård.

Hon ska också möta statsminister Fredrik Reinfeldt samt slå ett slag för minskade klimatpåverkande utsläpp vid en miljökonferens, där även kronprinsessan Victoria deltar.

Vid överläggningarna under dagen med Reinfeldt och Bildt ska Clinton bland annat diskutera den ekonomiska situationen i EU, friheten på internet liksom aktuella utrikespolitiska frågor som det svåra läget i Syrien.

På fredagen laddade både utrikesdepartementet och polisen för besöket, som omgärdas av stora säkerhetsarrangemang.

Vid Clintons besök i Norge tidigare i veckan räknades 13 fordon i utrikesministerns bilkortege. De lär inte bli färre i Stockholm.

-Där kortegen kommer stoppar vi övrig trafik så att kortegen kan passera, sa Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen på fredagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.