Här ”röstkuppade” ledamöterna mot sina egna partier

Uppdaterad
Publicerad

Över 250 styren i landet är nu klara, även om vägen dit har varit annat än spikrak. I några kommuner har röstkupper, fallna styren och hemlighetsmakerier i kulisserna varit verklighet.

– Det är klart att det var dålig stämning och det är det väl i viss mån fortfarande, säger Boel Godner (S) som förberett sig på att sitta i opposition i Södertälje men som till slut fick fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.

I fallet Södertälje handlade det om att Kristdemokraterna ville ta makten tillsammans med de borgerliga partierna i stället för de rödgröna, som de styrt tillsammans med under den senaste mandatperioden.

När kommunstyrelseledamoten Martin Ahlman (KD) insåg att det i så fall skulle ske med hjälp av Sverigedemokraterna bestämde han sig för att rösta emot sitt eget parti, eftersom de enligt honom inte förankrat en sådan vändning i partiet. När ytterligare en partikamrat, som först lämnat efter en konflikt med partiet, ville göra samma sak insåg de att deras mandat skulle räcka för att stoppa maktskiftet om de i stället anslöt till den andra sidan.

– Sedan är det en sak att inte vara med sitt eget parti och en annan att aktivt gå emot det. Och det var ju en sak som jag vägde väldigt mycket fram och tillbaka, säger Martin Ahlman (KD).

”Får massvis med mejl”

Alexander Rosenberg (M), som fram till nyligen trodde att han skulle ta över som kommunstyrelsens ordförande, säger att det som hänt inte är bra för förtroendet för demokratin.

– Jag har fått massvis med mejl och samtal från folk som undrar hur det kan gå till så här. Man har röstat på en sak och sen blir man mer eller mindre rekryterad av ett annat parti för att skifta majoritet i fullmäktige.

C-ledamot gick emot

Lite mer än en vecka senare var det Tyresös tur.

Även i den kommunen såg det ut att bli ett borgerligt maktskifte, innan det stod klart att de två centerpartistiska ledamöterna som förhandlat fram skiftet inte hade förankrat med den tredje ledamoten, Raymond Moubé (C), om att de tänkte ta stöd av Sverigedemokraterna. Eftersom hans mandat behövdes föll styret.

– Eftersom C inte samarbetar med SD röstade jag bort SD från att styra vår kommun, säger han.

Att något sådant här händer är ovanligt. Trots det säger Boel Godner (S) att hon inte skulle bli förvånad om det skedde i fler kommuner.

– Det var ett antal kommuner som hörde av sig till mig och frågade hur vi burit oss åt och frågade om de kunde göra likadant. De upplevde att det fanns ledamöter på andra sidan som de kanske skulle kunna locka över. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.