Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team besöker den största kinesiska kulturföreningen. Foto: Firas Razak

Oro bland kineser i Sverige: ”Känner att man blir klämd”

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska staten pekas allt oftare ut som ett säkerhetshot, bland annat av Säpo. För vanliga kineser som bor i Sverige får det följden att de möts av en ökad misstänksamhet. 

Hua Ding i Malmö är Sveriges största kinesiska kulturförening, med 800 medlemmar.

Ordföranden Wang Jun är en pensionerad överläkare som bott i Sverige sedan 1987 och under dessa år har hon sett hur inställningen till Kina har skiftat. 

Bolagen med kinesiskt ägande

– För drygt tio år sen var relationen mellan Kina och Sverige verkligen jättebra. När folk hörde att du var från Kina fick du en massa nyfikna frågor. Nuförtiden är det nästan som en osynlig känsla av avstånd, säger Wang Jun.

”Klämd mellan två uppsättningar av värderingar”

 2017 införde Kina en ny lag som slår fast att alla kinesiska medborgare, oavsett var i världen de bor, är skyldiga att lämna information till kommunistpartiet om det kommer en begäran.

Det har gjort att mängder av helt oskyldiga kineser plötsligt är förknippade med ett politiskt spel de inte är en del av. Även den hårdnande retoriken om Taiwan påverkar stämningarna här i Sverige. 

– Jag tror för oss alla som bor här, tänkande människor, intellektuella, det är tråkigt för oss. Vi kom hit till Sverige och vet att Sverige står för solidaritet och jämställdhet. Men det är nästan så man känner att man blir klämd mellan två uppsättningar av värderingar, säger en av kulturföreningens medlemmar, Renée Zhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagen med kinesiskt ägande

Mer i ämnet