Det är Sysav, som driver anläggningen, där textilier nu samlas på hög i väntan på att bli nya kläder eller fyllnadsmaterial.
– Återvinningskapaciteten har inte byggts ut i den takt som man trodde för några år sedan, säger Anna Vilén, kommunikationschef på Sysav, som tar hand om avfall från 14 skånska kommuner.
Målet är att avfallet ska kunna bli råvara för nya produkter men idag finns ingen storskalig så kallad fiber-till-fiber-återvinning då det saknas efterfrågan.
Det är landets kommuner som ska se till att avfallet samlas in och sorteras. Nu pågår ett EU-arbete kring vilket ansvar producenterna ska ha för att ta hand om kasserade textilier.
Uppmuntra till återvinning
– Vi måste skapa incitament och förutsättningar för nya företag att ta hand om de här textilierna så de återvinns på ett bra sätt, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, (MP), som nyligen besökte anläggningen.
Producentansvaret innebär att företag ska göras ansvariga för sitt avfall och betala en avgift för att bidra till finansieringen av insamling och behandling av avfallet. Men det väntas dröja flera år innan det träder i kraft.
Kallar ministern till utskottet
Efter SVT:s granskning om återvinningen av textilier kallar nu Socialdemokraterna miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att svara på frågor om hur regeringen ska se till att få ett fungerande system för hantering av textilavfall.
– Hela kommun-Sverige säger ju att de inte vet hur de ska göra med det här så Romina måste komma till utskottet och berätta vad man tänker göra för att hjälpa kommunerna, säger Anna-Caren Sätherberg (S), talesperson i miljö- och jordbruksfrågor.
Romina Pourmokhtari skriver i en kommentar till SVT:
”Vi måste använda våra resurser på ett smart sätt och det gäller även textilier. Kommunerna har ansvar för insamlingen av textilier. För att få en slutlig lösning på hur textilierna tas omhand måste producentansvaret för textil beslutas. Det är ett gemensamt beslut i EU som väntar på formellt godkännande från rådet och Europaparlamentet. Därefter kan reglerna träda i kraft och genomföras i Sverige.
Och hon avslutar med:
”Jag kommer nu titta på möjligheten att gå fram snabbare med införandet av ett producentansvar i Sverige. Jag följer frågan noga – även hur den hanteras i andra EU-länder.”