– Det är unikt att fångarna blev intervjuade så kort tid efter att de blev frigivna. Materialet är väldigt trovärdigt, säger Jadwiga Kurowska, barn till överlevande från Ravensbrück.
En av de som gjorde djupintervjuer med överlevande var Jadwigas pappa, som själv varit fånge i koncentrationsläger.
– Min pappa arbetade som advokat i Polen innan han kom hit och han var även med i motståndsrörelsen – både före kriget och under lägertiden, berättar Jadwiga Kurowska.
Hennes mamma var fånge i Ravensbrück. Föräldrar träffades på en konferens för flyktingar i Småland och gifte sig i februari 1946.
Vill ge unga mod
På Kulturen i Lund träffar Jadwiga regelbundet ungdomar och berättar om arkivet och vad hennes föräldrar har upplevt.
– Jag tyckte det var intressant att hör vad som hände hennes föräldrar innan de kom till koncentrationslägret. När nazisterna kom och knackade på dörren, säger Sixten Holtås, elev i årskurs 9 på Hjärupslundsskolan.
Jadwiga vill ge ungdomarna mod att agera.
”Får inte hända igen”
– Det är viktigt att de förstår vad som hände då och att ge dem verktyg så de vågar agera. I lägren fanns modiga människor som vågade agera för andra. Ensam är inte stark.
Flera av eleverna reflekterar över sin egen vardag och framtiden.
– Vi är den nya generationen och vi måste kunna ta ansvar för oss själva, våra barn och barnbarn så att det inte händer igen, säger Elin Aune Kozma, elev i årskurs 9 på Hjärupslundsskolan.
Ravensbrückarkivet:
Ravensbrückarkivet består av 500 djupintervjuer med förintelseöverlevare som kom till Sverige med Folke Bernadottes Vita bussar under våren 1945.
De flesta överlevarna kom från Ravensbrück, men många hade också suttit i andra koncentrationsläger. Arkivet består också av personliga ägodelar som brev, fotografier, anteckningsböcker och teckningar som överlevarna donerade.
11 april kom beskedet från Unesco om Ravensbrückarkivet och Tiréns jojkarkiv blir nya världsminnen. Tidigare har det funnits åtta i Sverige:
• Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket (2005)
• Emanuel Swedenborgs arkiv i Kungliga Vetenskapsakademin (2005)
• Ingmar Bergmans arkiv på Svenska Filminstitutet (2007)
• Alfred Nobels familjearkiv vid Riksarkivet och Landsarkivet i Lund (2007)
• Stockholms stads byggnadsritningar vid Stockholms stadsarkiv (2011)
• Silverbibeln på Carolina Rediviva i Uppsala (2011) är ett världsminne.
• Dag Hammarskjölds samling på Kungliga biblioteket (2017)
• Tryckfrihetsförordningen (2023)
Källa: Lunds universitet