Sjukgymnasten Martina Nilsson i Lund tittar på sin patient Amanda som ska springa skadat foten inför Broloppet. De sitter i ett gym där Amanda gör en övning för att stärka sin hälsena.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade väldigt mycket hybris när jag började med det här” – hör hur det gick till när Amanda Flores Mejstad fick sin skada i klippet. Foto: Florian Falk/SVT

Kliniken tar emot nya skadade löpare varje dag inför Broloppet

Publicerad

I juni ska 25 000 svenska motionärer springa de dryga två milen över Öresundsbron när Broloppet arrangeras. När många trappar upp träningen ökar risken för skador.

– Vi har absolut märkt av löpfebern som skåningarna har just nu, säger fysioterapeuten Martina Nilsson.

Det är första gången på 15 år som halvmaratonloppet från Tårnby i Danmark till Malmö arrangeras. 25 000 svenskar har anmält sig. Många vill få chansen att ta sig över Öresundsbron till fots – inte bara inbitna löpare.

– Känslan är att Broloppet drar till sig en lite bredare målgrupp, säger Martina Nilsson som arbetar som fysioterapeut i Lund.

Med ungefär två månader kvar till start kommer det in nya löpare så gott som dagligen, säger hon. En del av förklaringen tror hon är att loppet dragit till sig människor som är ovana vid löpträning.

– 99 procent är överbelastningsskador, att man har ökat upp det lite för fort eller haft lite för hög ambitionsnivå från start.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med två andra kliniker som också säger att de har patienter som upplevt skador i samband med träning inför broloppet.

I klippet berättar Martina Nilsson hur många Broloppslöpare kliniken tagit emot.

Från noll till hundra

Amanda Flores Mejstad känner igen sig. Hon hade nyligen börjat löpträna när hon anmälde sig till Broloppet, och säger att hon gick ”från noll till hundra” i sin träning.

– Jag hade vid det tillfället sprungit milen två gånger och den andra gången tänkte jag ”en halvmara är ju bara dubbelt så mycket”.

Hon fick snart ont i foten. Eftersom hon var medveten om skaderisken uppsökte hon vård snabbt– och hon vill uppmana andra att göra likadant.

– Lyssna på din kropp. Känner du av något är det bättre att du kollar upp det för tidigt än för sent.

”Jag hade väldigt mycket hybris”, säger Amanda Flores Mejstad – hör hur det gick till när hon skadade sig i klippet.

Så tar du dig i mål

Trots skadan tänker Amanda Flores Mejstad inte ställa in. Istället siktar hon på att sänka ambitionsnivån.

– Tar jag mig igenom det så är jag glad, det behöver inte vara på bästa tiden.

Fysioterapeuten Martina Nilsson instämmer.

– Man får framför allt modifiera sitt mål. Behöver man backa får man kanske göra det trots att ens ursprungliga plan har sagt något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.