Karl Tirén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Tiréns jojksamlingar erkänns som världsminne av Unesco. Foto: SVT

Karl Tiréns jojksamlingar blir nytt världsminne

Uppdaterad
Publicerad

Karl Tiréns jojksamlingar erkänns som världsminne av Unesco.

Det är första gången ett urfolks kulturuttryck utses till världsminne.

– Jag tror att det här är väldigt betydelsefullt, säger Marlene Hugoson, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen.

Karl Tirén var järnvägstjänsteman, konstnär och jojksamlare. Mellan 1913 och 1915 genomförde han sex resor i den svenska delen av Sápmi där han dokumenterade samisk jojk på fonograf och vaxrullar.

Hans arbete resulterade i en av Sveriges mest omfattande insamlingar av samisk jojk, med över 300 ljudinspelningar och fler än 500 nedtecknade jojkar.

En del av hans samlingar finns bevarat i Institutet för språk och folkminnen (Isof) samlingar i Umeå medan en del av inspelningarna finns på vaxrullar i Uppsala. Och så finns en stor del av annat material såsom brev och manusskript finns hos Svenskt visarkiv som är en av verksamheterna under Statens musikverk.

”Det är jätteroligt”

Nu erkänns Tiréns jojksamlingar tillsammans med Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek, som rymmer vittnesmål från överlevande i nazisternas koncentrationsläger, och hamnar på FN-organet Unescos lista över världsminnen.

– De innehåller vittnesmål som ger oss ovärderlig kunskap om samisk kultur och om Förintelsens fasor och bygger upp vår gemensamma förståelse. Vi är imponerade av det gedigna arbete som har gjorts för att bevara dessa minnen till kommande generationer, säger Maria Wilenius, generalsekreterare för Svenska Unescorådet.

Det här är första gången ett urfolks kulturuttryck utses till världsminne.

– Jag hoppas att det här kan inspirera och få andra urfolksgrupper att också vilja nominera sina kulturarv. – Statusen som ett världsminne tyder ju på att det inte bara är vi som tycker det här är ett unikt och spännande material utan att det här har betydelse för hela världen på något sätt, säger Wictor Johanson, enhetschef Svenskt visarkiv.

”Väldigt betydelsefullt”

Marlene Hugoson, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen:

– Jag tror att det här är väldigt betydelsefullt för det gör att fler än bara de som känner till honom blir medvetna vem han var och om den unika insats han gjort för att dokumentera samisk jojk, säger hon.

Har allmänheten möjlighet att ta del av det här?

– Absolut, ljud och alla handlingar har digitaliserats och man kan ta del av det via vår digitala arkivtjänst Folke. Det är också många som kommer hit till arkivet och besöker oss och just nu handlar det ju mycket om Tiréns samlingar.

Sverige har tio världsminnen

Unescos Världsminnesprogram syftar till att skydda och tillgängliggöra dokumentarv av särskild betydelse för mänskligheten. Sverige har nu tio världsminnen.

  • Karl Tiréns jojksamlingar.
  • Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek.
  • Tryckfrihetsförordningen från 1766.
  • Dag Hammarskjölds samling.
  • Alfred Nobels familjearkiv.
  • Ingmar Bergmans arkiv.
  • Astrid Lindgrens arkiv.
  • Stockholm stads byggnadsritningar.
  • Codex argenteus – Silverbibeln.
  • Emanuel Swedenborgs arkiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.