Hur nära 1992 års rekordsiffra på 84.018 asylsökande vi ligger visar sig när Migrationsverket presenterar nya siffror inom kort.
-Väldigt många kommuner kommer att märka av inströmningen. Det kommer att märkas oavsett om det är en kommun dit asylsökande kommer som släkt och bor i eget boende eller om de kommer till Migrationsverkets boenden, säger migrationsminister Tobias Billström (M).
Det svenska flyktingmottagandet är inte dimensionerat för jättevågen av asylsökande.
Men Hassan, själv flykting från Syrien, vill inte avråda någon från att komma hit.
-Jag kan inte säga till dem att stanna i helvetet.
Massflykt från Syrien
Den absolut största gruppen kommer nu från våldets Syrien. De som kan väljer bort flyktingförläggningarna och ordnar boende hos släktingar och bekanta. Det medför att flyktingvågen blir extra tydlig i kommuner där det sedan tidigare bor många syrier.
-Jag förstår att de önskar fly. De kan inte stanna. Men det är inte lätt att komma hit heller, säger syriern och Södertäljebon Hassan.
Eftersom han har släktingar kvar i Syrien vill han inte använda sitt riktiga namn.
”Pengarna räcker inte till”
Till Södertälje kommer sedan i somras 25-35 personer i veckan, bara från Syrien. När så många på kort tid söker sig till samma ställe uppstår snabbt problem. Lediga lägenheter finns inte och barnen får inte en skolgång som uppfyller deras behov. Pengarna räcker inte till, enligt Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S).
-Barnen kommer från traumatiska upplevelser med skottlossning och döda människor. De behöver verkligen bli sedda och få en god start i det nya landet. Men just nu har vi över 500 barn i det som motsvarar förberedelseklass. Chansen att bli sedd är väldigt liten, säger hon.
Solidariskt ansvar
Vuxna som vill studera tvingas vänta i månader innan de över huvud taget får söka svenska för invandrare (SFI). I Södertälje har trycket på undervisningen varit så stort att det startat en ny SFI-klass i månaden sedan i våras.
-Men vi har svårt att få fatt i lokaler och lärare, säger Besim Aho (S), ordförande i Södertäljes arbetslivsnämnd.
Väl i skolan är det många som pratar samma språk och eleverna pratar inte svenska med varandra.
-Jag är orolig för att om det här fortsätter så kommer det att ta betydligt längre tid än nu att integreras, säger Besim Aho.
Regeringen vill ha kvar det fria valet
Flera av de kommuner dit många asylsökande söker sig för att själva ordna med boende är kritiska till att den möjligheten finns.
-När människor kommer till Sverige, då måste det vara ett solidariskt ansvar att ta hand om dem. Enstaka kommuner kan inte dra så här stora lass, säger Besim Aho.
Regeringen har ingen avsikt att avskaffa det fria valet.
-Men ersättningsfrågorna till kommunerna kan ju alltid diskuteras, säger Tobias Billström.
Fakta: Asylsökande
Totalt har 29.713 personer sökt asyl i Sverige under januari – september i år, att jämföra med 20.020 samma tid i fjol – en ökning med 48 procent.
De tio största ursprungsländerna:
Syrien: 4.297
Somalia: 3.824
Afghanistan: 3.478
Serbien: 1.785
Eritrea: 1.530
Bosnien: 1.432
Statslös: 1.281
Albanien: 1.217
Iran: 1.072
Irak: 976
Källa: Migrationsverket (TT)
Fakta: Avtal om boende
Av Sveriges 290 kommuner har i år 269 överenskommelser med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. De flesta har avtal om ett visst antal platser medan andra erbjuder plats för en viss procentuell andel av flyktingarna.
De flyktingar som väljer att ordna eget boende (Ebo) ingår inte i avtalet med Migrationsverket.
40 av landets kommuner tar emot en majoritet av dem som får uppehållstillstånd.
Källa: Migrationsverket (TT)