– Det finns jättemånga olika kryphål och då tappar systemet sin trovärdighet och fulla funktion, säger naturskyddsföreningens Johanna Sandahl om EU: system för handel med utsläppsrätter. Foto: SVT

Hård kritik mot EU:s utsläppsrättssystem

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världen måste minska sina utsläpp kraftigt de närmsta åren för att hejda klimatförändringarna har EU:s kanske viktigaste verktyg för att påverka utsläppen stora bekymmer. Det kostar alldeles för lite att göra stora koldioxidutsläpp, menar kritiker.

EU:s system för handel med utsläppsrätter skapades i syfte att minska EU-ländernas klimatpåverkande utsläpp. Tanken med systemet är att det ska kosta så pass mycket för företag att släppa ut växthusgaser att de istället börjar investera i klimatvänligare lösningar.

Sedan systemet infördes 2005 beräknas utsläppen inom handelssystemet ha minskat med omkring 30 procent, men minskningarna ligger enligt experter ännu inte i linje med det Parisavtalet kräver eller Sveriges klimatmål.

”Mer måste till”

Tomas Kåberger, professor i förnybar energi vid Chalmers och ledamot i Klimatpolitiska rådet, är kritisk. Han menar att mer måste till för att Sverige ska kunna nå målen om att inte ha några växthusgasutsläpp till 2045.

– Det är viktigt att det finns en ekonomisk drivkraft som är tydlig för att minska utsläppen. Handeln med utsläppsrätter är inte tillräckligt ambitiös i dag för att skapa den drivkraften, säger Kåberger.

– För att vi ska nå de svenska målen så kommer det antingen krävas att EU skärper utsläppsrättshandelssystemet eller att vi inför kompletterande styrmedel i Sverige.

EU är den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.

”Priset fortfarande för lågt”

Förra året skärptes reglerna i handelssystemet. Sedan dess har priset på utsläppsrätter, som har legat lågt sedan 2012, femdubblats, från drygt 50 kronor till drygt 280 kronor per ton koldioxid. Men priset är fortfarande för lågt, menar Tomas Kåberger.

– Det räcker inte för att företag ska känna att det är lönsamt att till exempel investera i koldioxidinfångningsteknik.

En stor del av utsläppsrätterna i handelssystemet, 43 procent, delas också ut gratis till industrier som anses som globalt konkurrensutsatta och som därför riskerar att flytta sin verksamhet utanför Europa om det blir för dyrt att vara kvar. Det innebär att dessa företag betalar lite eller i vissa fall inget alls för sina klimatpåverkande utsläpp.

Gratis utsläppsökning

Flera av de svenska företagen som fått tillstånd att öka sina utsläpp kan därför göra det utan att betala något. Enligt Naturskyddsföreningen är det ytterligare ett problem.

– Problemet uppstår när man delar ut utsläppsrätter gratis. Det finns jättemånga olika kryphål och då tappar systemet sin trovärdighet och fulla funktion. De här problemen måste åtgärdas för att handelssystemet ska fungera som det är tänkt, säger ordförande Johanna Sandahl.

Detta är koldioxidinfångning

I stället för att släppas ut via skorsten kan koldioxid renas bort nästan helt och sedan pumpas ner i berggrunden. De kallas koldioxidinfångning och lagring, eller (Carbon Capture and Storage, CCS).

Genom att avskilja koldioxiden från avgaserna och begrava den i berggrunden minskar halten koldioxid i atmosfären.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC är CCS-tekniken helt nödvändig för att klara klimatmålen och man räknar med att hundratals gigaton C02 måste renas bort från atmosfären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.