Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kritiserar polisen efter felaktiga uppgifter på polisens officiella Instagramkonto. Foto: Malin Hoelstad/Jeppe Gustafsson/TT

Hård kritik mot polisens agerande på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg och flera kommentarer från polisens officiella Instagramkonto har fått människor att reagera både på tonen och de faktafel som kom från kontot. En av de som reagerade var juridikprofessorn Mårten Schultz.

– Att polisens officiella konto framstår som en grälsjuk influencer är olyckligt, säger han.

Myndigheters vara eller icke vara på sociala medier blev en fråga som debatterades på Twitter under nyårsdagen. Anledningen är ett inlägg och en rad kommentarer som gjordes från polisens officiella instagramkonto.

– En myndighets sociala medie-konto ska spegla myndighetens roll i samhället. I mitt tycke måste man därför vara saklig och korrekt i sina inlägg, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Och det är just detta som polisen på Instagram inte har varit, enligt honom. Bland annat svarade den som modererade polisens konto på kommentarer med en otrevlig ton – och med faktafel.

Faktafel

– I ett av inläggen stod det att det skulle kunna innebära livtids fängelse att kasta bangers mot blåljuspersonal. Något som såklart inte skulle kunna ske om inget annat tillkom i fallet, säger Mårten Schultz.

I ett långt inlägg på Twitter pekar juridikprofessorn ut andra kommentarer som nedlåtande.

En del av Mårten Schultz kritik mot polisens officiella konto på Instagram. Foto: Skärmdump från Twitter

– Den som skriver för polisens konto har en nedlåtande och arrogant ton mot förvisso jobbiga, privata konton. Men polisens konto måste återspegla myndighetens arbete i verkligheten, säger han.

”Inga polariserande frågor”

Samtidigt understryker han att polisen likt andra svenska myndigheter bör finnas på sociala medier. Men att det är värt att diskutera hur de ska agera.

– Vill man ge en liten rundare inblick i polisens arbete får man anlita personer som skriver i egen person om arbetet inom polisen. Men myndighetens egna konto borde i mitt tycke använda sociala medier mer som pressmeddelanden. Att ge information, men inte att ge sig in i polariserande frågor, säger Mårten Schultz, och fortsätter:

– Och det gäller alla myndigheter med liknande arbete, såsom åklagarmyndigheten eller domstolarna. Det är olyckligt när polisen framstår som en grälsjuk influencer.

Polisen: ”Mänskliga faktorn”

När polisen uppmärksammades om det felaktiga inlägget togs det bort från kontot.

– Det var olämplig och felaktig information som gick ut, vilket nu är åtgärdat. Det var den mänskliga faktorn som spelade in och nu utreder vi hur det här kan förhindras i framtiden, säger Anna Engelbert från polisens Nationella kontaktcenter.

– Det här är ett konto som ska representera myndigheten. Det ska vara korrekt, sakligt och en trevlig ton, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.