Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det går att kontrollera detta utan att stoppa hela systemet.” Hör restaurangägaren Kent Ly som är kritisk till regeringens planer. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Hårdare regler för arbetskraftsinvandrare skapar oro

Publicerad

Regeringens planer på att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandring kommer slå ut vissa typer av krogar – eller göra det rejält mycket dyrare för gästerna. Det menar i alla fall den tidigare moderata kommunpolitikern Kent Ly, som driver restaurangen Jungle Thai i Jönköping.

– Vad som händer med utbudet vågar jag inte ens tänka på, säger han.

Regeringen planerar att höja lönegolvet från dagens 13 000 till den svenska medianlönen, runt 33 000 kronor, för att arbetstillstånd till någon utanför EU ska kunna ges. Något som kommer påverka branscher där snittlönen är betydligt lägre, som exempelvis inom städ, vissa vårdyrken och restaurangbranschen.

– Vi behöver folk på alla nivåer: servitörer, bartender och kockar. Men det som är svårast är kockar, eftersom det är en oerhört stor brist överlag – särskilt inom den nisch vi är inom, säger krögaren Kent Ly som ofta rekryterat från utlandet.

I dag brukar en kocklön ligga på runt 26 000, enligt honom.

Om det är en viktig kompetens för ditt bolag, är en lön på 33 000 kronor inte värt det då?

– Vi är villiga att betala hur mycket som helst, om kunderna är det också. För ska vi höja lönerna måste vi höja priserna också.

Migrationsministern: ”Är övertygad”

Enligt Svenskt Näringsliv, som också är kritiska till regeringens planer, beräknas nästan hälften av de företag som vill anställa arbetskraftsinvandrare stoppas om ett lönegolv i nivå med förslaget i Tidövatalet införs. Samtidigt har hotell- och restaurangfacket länge varit kritiskt till att reglerna för arbetskraftsinvandring gjort det för lätt att utnyttja arbetskraft.

Migrationsministerns hälsning till Kent Ly och andra oroliga krögare är att det fortfarande kommer finnas möjlighet till att ta in arbetskraft från EU.

– Och jag är övertygad om att det finns många här i Sverige som borde kunna ta de jobb som finns, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Undantag ska förhandlas

Enligt Tidöavtalet ska regeringen kunna göra undantag för vissa yrken, där lönegolvet kan bli lägre än runt 33 000. Exakt vilka yrken det blir, och om till exempel kockar kommer att undantas, återstår att att se. Detta är dessutom något som kommer att behöva förhandlas inom Tidösamarbetet, där framför allt Liberalerna och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.