För första gången har Högsta Domstolen gett klartecken till att en person med koppling till terrorstämplade kurdiska PKK utlämnas från Sverige till Turkiet. Foto: Magnus Andersson, TT arkiv

Högsta domstolen godkänner utlämning av PKK-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har för första gången godkänt utlämningen av en PKK-anhängare som begärts utlämnad av Turkiet. En utlämning skulle strida mot Europakonventionen, menar mannen.

Mannen, som är i 35-årsåldern, dömdes 2014 i Turkiet till fängelse i fyra år och sju månader för att ha transporterat en väska med 1,8 kilo cannabis. Efter att ha avtjänat ett knappt halvår av straffet blev han villkorligt frigiven, lämnade Turkiet på laglig väg och flyttade senare till Sverige och fick arbetstillstånd.

Efter begäran från riksåklagarmyndigheten i Turkiet greps mannen förra året i Sverige. Nu har Högsta domstolen godkänt att mannen ska utlämnas till Turkiet för att avtjäna resten av straffet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Beslutet klubbades av HD den 31 maj. Den 12 juni ska Sverige ha ett nytt möte med Turkiet om Natoprocessen.

– För den svenska regeringen kommer det väldigt lägligt, säger Turkietkännaren Paul Levin, expertvittne under domstolsförhandlingen, till Aftonbladet.

Anger politiska skäl till utlämning

Enligt mannen beror utlämningen på att han har varit politisk aktiv i det prokurdiska partiet HDP och visat stöd för den terrorstämplade organisationen PKK. Han ska bland annat ha deltagit i flera demonstrationer som propagerat för kurdiskt självstyre. Mannen har hävdat att en utlämning skulle strida mot Europakonventionen.  

Enligt riksåklagaren finns det dock inga hinder mot utlämning, och det skulle heller inte strida mot Europakonventionen. Det anser inte heller Högsta domstolen.

Domstolen hänvisar bland annat till att Turkiet nekat när man fått frågan från den svenske riksåklagaren om det pågår någon utredning eller åtal mot mannen som avser brotten ”propagerande för en terrororganisation” eller ”förolämpande av den turkiska presidenten”. 

Om mannen ska utlämnas är nu upp till regeringen att avgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.