Greta Thunberg under den klimatdemonstration i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora gjorde inför inlämning av sin stämningsansökan mot staten i november 2022. Foto: Christine Olsson/TT

HD tar inte upp Auroramålet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen beslutar att inte pröva Auroramålet, där klimataktivisten Greta Thunberg och hundratals andra unga stämt den svenska staten för otillräckligt klimatarbete. Det meddelades i ett pressmeddelande under onsdagen.

300 unga som är med i ungdoms- och klimatorganisationen Aurora har stämt svenska staten för att de anser att Sverige måste vidta mycket hårdare åtgärder för klimatet.

På onsdagen beslutade Högsta domstolen att inte ta upp fallet. På deras hemsida står det att det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. HD anser alltså inte att kraven är uppnådda för denna talan.

”Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter”, skriver de.

Stämningen som gjorts är inte heller gjord av en förening, utan av en person som för talan för enskilda personer, skriver Högsta domstolen, därför är kraven väldigt höga.

Fick prövningstillstånd i april

I april 2024 meddelade Högsta domstolen att Auroramålet skulle få prövningstillstånd.

SVT pratade med Auroras talesperson Ida Edling strax innan prövningstillståndet godkändes, hon sa då att om Europadomstolen fällde Schweiz i ett liknande pågående fall så skulle Auroramålets prövningstillstånd och deras chanser för att vinna i en framtida HD-dom förbättras avsevärt.

– Om de dömer att stater har skyldighet att vidta tillräckliga klimatåtgärder, då får det jättestor inverkan på om vi kan vinna eller inte, sa hon.

Schweiz redan dömt

Europadomstolen dömde Schweiz senare i april 2024 för otillräcklig klimatpolitik. Det var då två äldre kvinnor som drog landet inför rätta efter att deras hälsa drabbats oproportionerligt mycket av de ökande temperaturerna. Två andra liknande fall i Europadomstolen avvisades dock, då gällande Portugal och Frankrike.

Stämningsansökan från Aurora lämnades in 2022, och gruppmedlemmarna var då mellan sju och 26 år gamla. Vid den tiden sa Ida Edling så här till SVT:

– Vi kräver att svenska staten ska göra sin rättvisa andel av de globala åtgärder som krävs för att världen ska lyckas med att begränsa den globala temperaturökningen med 1,5 grader, sa Edling.

Men Högsta domstolen kommer alltså inte pröva Auroramålet och skriver vidare i beslutet att fallet som Europadomstolen tagit upp tidigare handlar om ett förändrat klimat, och inte bara effekterna för vissa enskilda. Det innebär en rättslig prövning av statens agerande inom klimatområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.